Nave misterioase, cu transponderele închise, observate în apropiere de locul în care Nord Stream 2 a explodat

Nave misterioase, cu transponderele închise, observate în apropiere de locul în care Nord Stream 2 a explodat

Două nave cu dispozitivele de identificare închise s-au apropiat de locul unde au avut loc scurgerile de gaze din Nord Stream 2 la doar câteva zile înainte ca gazoductele să fie parțial distruse în urma unor explozii subacvatice, potrivit unei firme care a analizat date obținute prin satelit, informează Insider .

Cele două vase aveau o lungime cuprinsă între 94 și 130 de metri și aveau sistemele automate de identificare (transpondere AIS) închise, a explicat Jerry Javornicky, cofondatorul SpaceKnow.

„Aveau transmițătoarele închise, ceea ce înseamnă că exista nicio informație despre mișcarea lor și încercau să își păstreze locația și alte informații generale ascunse de lume”, a spus Javornicky pentru Wired .

Javornicky a spus că SpaceKnow a descoperit 25 de vase care au trecut prin apropierea locului în care s-au produs scurgerile, dar numai două dintre ele aveau transponderele închise.

Organizația Maritimă Internațională le cere vaselor cu o greutate mai mare de 329 de tone, precum și vaselor care transportă pasageri, să își deschidă transponderele AIS în timpul călătoriilor internaționale.

O navă care își închide emițător-receptorul este privită cu suspiciune deoarece această practică se utilizează de obcei de către echipajele care iau parte la activități ilegale, precum pescuitul ilegal, traficul de persoane sau pentru evitarea sancțiunilor.

Doar navele care au „obiective clandestine” își închid sistemul automat de identificare

Autoritățile Statelor Unite o numesc o practică maritimă înșelătoare și sfătuiește porturile să fie atente la vasele care își manipulează dispozitivele de identificare.

Otto Tabuns, director al ONG-ului Fundația pentru Securitate Baltică, a spus că se întâmplă rar ca o navă să își închidă sistemul AIS în Marea Baltică cu excepția cazului în care are „obiective clandestine”.

Afirmațiile lui Javornicky vin într-un moment în care națiunile vest-europene continuă să investigheze scurgerile din gazoductele Nord Stream, care face parte din cea mai mare rețea de aprovizionare a Europei cu gaze naturale din Rusia.

Mai multe explozii subacvatice au avut loc în ultima parte a lunii septembrie care au produs rupturi în gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, dar rămâne neclar ce – sau cine – este responsabil pentru distrugeri.

Rusia, Ucraina, Statele Unite și Marea Britanie au fost pe rând acuzate de sabotaj, dar toate au respins acuzațiile.

Oficialii germani au spus la scurt timp după scurgeri că suspectează că gazoductele au fost sabotate de Rusia, în timp de Danemarca și Suedia au transmis printr-o scrisoare către ONU că sunt de părere că „câteva sute de kilograme” de explozibili au fost folosite pentru a distruge acea secțiune a conductelor.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”