Nazare: Suntem în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru finalizarea PNRR; este o şansă unică pentru România

Nazare: Suntem în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru finalizarea PNRR; este o şansă unică pentru România

Autorităţile din România se află în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru finalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, o şansă unică pentru România, care are la dispoziţie 14,2 miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru reforme structurale şi investiţii, potrivit ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare.

"Parlamentul European a aprobat ieri Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, cel mai mare instrument financiar creat de UE ca răspuns la criza Covid-19. Valoarea totală a mecanismului este de 672,5 miliarde de euro, din care României îi vor reveni aproximativ 30,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi pentru proiecte de reformă şi investiţii până în 2026. Suntem într-un dialog permanent cu Comisia Europeană pentru finalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o şansă unică pentru România. Avem la dispoziţie 14,2 miliarde de euro din fonduri nerambursabile să demarăm reforme structurale şi investiţii pe termen lung pentru a asigura o creştere economică sustenabilă. Aceşti bani vor fi plătiţi pe măsură ce atingem milestone-urile şi ţintele de performanţă asumate în PNRR, însă putem accesa o pre-finanţare de 13% odată cu adoptarea PNRR de către Consiliu", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook .

Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă este elementul central al Instrumentului de redresare al Uniunii Europene NextGenerationEU, planul menit să permită UE să iasă mai puternică din pandemia COVID-19. Mecanismul va avea un rol decisiv în a asigura redresarea Europei de pe urma impactului economic şi social al pandemiei, o mai mare rezilienţă a economiilor şi a societăţilor din UE şi avansarea pe calea tranziţiei verzi şi digitale.

Conform unui comunicat al CE, aprobarea Parlamentului European creează premisele pentru ca Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă să intre în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie. Statele membre vor putea apoi să îşi prezinte în mod oficial planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, care vor fi evaluate de Comisie şi adoptate de Consiliu. Planurile de redresare şi rezilienţă prezintă reformele şi proiectele de investiţii publice care vor fi sprijinite de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Comisia este deja angajată într-un dialog intens cu toate statele membre cu privire la elaborarea acestor planuri.

O prefinanţare de 13% din suma totală alocată statelor membre va fi pusă la dispoziţie după aprobarea planurilor de redresare şi rezilienţă, asigurându-se astfel faptul că fondurile oferite prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă vor ajunge cât mai curând posibil acolo unde este nevoie de ele.

Mecanismul este structurat în jurul a 6 axe principale: tranziţia verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea şi competitivitatea; coeziunea socială şi teritorială; rezilienţa sanitară, economică, socială şi instituţională; politicile pentru generaţia următoare.

"Mecanismul va permite UE să îşi atingă până în 2050 obiectivul în materie de neutralitate climatică şi să avanseze pe calea tranziţiei digitale, creând totodată locuri de muncă şi stimulând creşterea economică. Un procent de cel puţin 37% din sumele alocate pentru investiţii şi reforme în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ar trebui să fie dedicat obiectivelor climatice. Cel puţin 20% din sumele alocate pentru investiţii şi reforme din fiecare plan naţional ar trebui să fie dedicate tranziţiei digitale. Mecanismul de redresare şi rezilienţă va ajuta, de asemenea, statele membre să răspundă în mod eficace provocărilor identificate în recomandările adresate fiecărei ţări în cadrul semestrului european de coordonare a politicilor economice şi sociale", potrivit Executivului comunitar.

Acesta subliniază că, în continuare, Consiliul trebuie să aprobe în mod oficial acordul convenit, care urmează apoi să fie semnat de preşedintele Consiliului ECOFIN şi de preşedintele Parlamentului European. Regulamentul va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial, urmând să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării. Comisia speră că toate aceste proceduri necesare vor fi finalizate la timp pentru ca Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă să poată intra în vigoare în a doua jumătate a lunii februarie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...