Ne așteaptă un Crăciun sărac în cadouri și jucării

Ne așteaptă un Crăciun sărac în cadouri și jucării

Moș Crăciun, de ce vii cu așa puține jucării? Iată o întrebare care s-ar putea să regăsi în acest an pe buzele multor copii, nu numai din România, ci și din întreaga lume.

De Crăciun, românii vor cheltui mai responsabil și vor căuta cadouri practice și utile

Inflația ridicată, creșterea economică haotică, sărăcia, explozia prețurilor sunt doar câteva dintre motivele care îi determină pe consumatori să fie mult mai practici atunci când fac achiziții. Vorbim despre o schimbare de comportament la nivel global.

Producătorii de jucării şi experţii din industrie din Europa și SUA au anunțat recent care este tendința acestui sfârșit de an în materie de cadouri. Potrivit acestora, se pare că cei mai mulți dintre consumatori se îndreaptă către produse practice, utile, multe dintre ele de uz casnic. Alimentele pentru masa de sărbători au, de asemenea, o mare prioritate. La polul opus se află cadourile de care, la o adică, în lipsă de bani, ne putem lipsi. Nu sunt produse indispensabile.

Barbie, Transformers și mașinuțele Hot Wheels, mult mai scumpe

Păpușile Barbie, figurinele Transformers şi maşinuţele Hot Wheels se află, n continuare, în topul preferințelor copiilor din întreaga lume, a afirmat Loo Wee Teck, manager la Euromonitor International. Însă, mulţi părinţi nu şi le pot permite în acest an, căci sunt mult mai scumpe, susţin experţii. De exemplu, cea mai bine vândută păpuşă Barbie de pe Amazon, modelul „Barbie Pop Reveal”, îi costă în prezent pe părinţii din Marea Britanie 19,99 lire sterline adică aproape 25 de dolari. De asemenea, setul de maşinuţe Hot Wheels Scorpion, care costa 35 de lire sterline în anul 2020, acum se vinde pentru 60 de lire sterline pe același site.

Crăciun sărac în cadouri, dar cu mese îmbelșugate

„Cel mai important lucru pentru oameni de sărbători în acest an va fi să aibă mâncare pe masă pentru familiile lor”, a spus Isaac Larian, director general la MGA Entertainment, producătorul păpuşilor Bratz. Și producătorii de jucării Hasbro şi Mattel au avertizat că vânzările industriei vor fi mai slabe.

Anticipând deja o cere mai mică şi având stocuri în surplus, mulţi retaileri au comandat mai puţine produse decât de obicei în acest an. Asta înseamnă că tot ce va fi la mare căutare se va vinde rapid. Prin urmare, este foarte posibil ca în acest an produsele din magazine, atât fizice cât și online, să se epuizeze rapid iar mulți dintre noi să nu mai găsim jucăria preferată a copilului.

Retailerii se vor orienta în funcție de vânzările de „Black Friday”

Black Friday le va da un prim indiciu retailerilor. Potrivit firmei de consultanţă Panjiva, în perioada iunie-august valoarea importurilor de jucării în SUA a scăzut cu 32% în ritm anual. Aceasta este o perioadă crucială pentru a face stocuri de jucării înaintea sezonului sărbătorilor.

În plus, livrările de jucării pe mare, măsurate după numărul de containere, au scăzut cu 8% în septembrie. „Piaţa pentru jucării a fost în scădere pe întreg parcursul anului” susţine Florian Sieber, CEO la producătorul german de jucării Simba. Potrivit acestuia, cererea din partea consumatorilor din Europa este mai mică decât cea de anul trecut, an în care cererea a fost deja mai mică faţă de cea din 2021. În România, în 2021 cifra de afaceri în domeniul jucăriilor a atins cel mai ridicat nivel din istorie, depășind valoarea ded 1,5 miliarde de lei.

Bani pentru cumpărături înainte de Crăciun

Pensionarii și persoanele cu venituri reduse vor primi în decembrie, înainte de ărbători, noi sume de bani pe cardurile destinate achiziționării de alimente și mese calde.

Programul se adresează pensionarilor și persoanelor cu venituri sub 1.700 de lei. Programul de sprijin vizează inclusiv persoanele cu venituri reduse care se confruntă cu diverse grade de handicap, indiferent dacă sunt copii sau adulți. Cardurile destinate sprijinului alimentar vor continua să fie alimentate și în anul 2024. Cea mai recentă tranșă de bani a fost virată în luna octombrie.

5 sfaturi ca să alegem cele mai sigure jucării

Pentru că nu pot să nu cumpere copiilor măcar o jucărie de Crăciun, mulți români se vor îndrepta anul acesta către produse ieftine și foarte ieftine Însă, atenție! Aceste jucării ar putea fi contrafăcute sau fabricate din materii prime de calitate scăzută. Prin urmare, atunci când cumpărăm o jucărie, va trebui să fim atenți la câteva aspecte esențiale, atrag atenția reprezentanții Protecției Consumatorilor.

Cumpărați jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală).

Alegeți jucării potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale.

Verificați dacă jucăriile sunt însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată.

Pe ambalaj trebuie verificate coordonatele producătorului și/sau importatorului. Asta înseamnă numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care aceștia pot fi contactați. Tot pe ambalaj trebui trecut numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare). Nu uitați nici de marcajul de conformitate CE, care atestă faptul că jucăria este sigură.

Verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat