„Ne spune cineva adevărul?”/Val de fake news după cutremurul din Croația. Pe Facebook lumea „împărtășește” teza că a existat un seism teribil de 10 grade Richter resimțit în România și Sicilia, dar care a fost ținut secret

„Ne spune cineva adevărul?”/Val de fake news după cutremurul din Croația. Pe Facebook lumea „împărtășește” teza că a existat un seism teribil de 10 grade Richter resimțit în România și Sicilia, dar care a fost ținut secret

Risc Seismic

Experții depun eforturi pentru a explica oamenilor că nu există o metodă științifică pentru a prezice cutremurele.

Așa cum era de așteptat, imediat după cutremurul devastator ce a avut epicentrul lângă Petrinja, diferite teorii nebunești ale conspirației au început să circule în Croația.

Poate vă amintiți: la câteva ore după marea undă de șoc ce a cutremurat Zagrebul în luna martie a.c. a circulat un mesaj vocal în care cineva, referindu-se la surse secrete din serviciul seismologic, afirma că urmează un cutremur și mai puternic cât de curând.  Apropo, nu s-a aflat niciodată cine a fost maniacul care a înregistrat acel mesaj care i-a speriat și mai mult pe cetățenii traumatizați.

După dezastrul de marți, când Croația a fost lovită de un cutremur de 6,2 pe scara Richter, au început să circule teorii și mai nebunești.

Pe Facebook, de exemplu, lumea ”împărtășește” teza că a existat un cutremur teribil de 10 grade Richter resimțit în România și Sicilia, dar care a fost ținut secret.

‘Ne spune cineva adevărul?’

Din cauza cutremurului ”ascuns” – scrie mai departe în acea nebunie de text care se răspândește în masă – o altă undă seismică devastatoare va lovi Croația în următoarele 24 de ore.

Cineva a asociat acest text fabricat cu profilul de Facebook al seismologului Hrvoje Tkalčić, care lucrează în prezent în Australia și care face eforturi, din martie încoace, să explice cutremurele pe înțelesul tuturor și să îi pregătească pe cetățeni pentru astfel de evenimente.

Modelul este același ca la majoritatea știrilor false: experții și mass-media mint, ”eroii” independenți au descoperit adevărul ascuns de autorități și altele asemenea. Dar se pare că un număr mare de cetățeni crede cu adevărat în diferitele teorii vehiculate, inclusiv faptul că în 2020 ar putea avea loc un cutremur catastrofal de 10 grade pe scara Richter care să fie ținut secret…

„Ce s-a întâmplat astăzi în Sicilia și România, ne spune cineva în cele din urmă adevărul ???” – scria, de exemplu, o doamnă la profilul de Facebook al lui Tkalčić.

Unele videoclipuri de pe YouTube cu avertismente privind dezastre iminente au devenit, de asemenea, populare.

Atât Hrvoje Tkalčić, cât și cercetătorii de la EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) încearcă să calmeze cetățenii. Pe contul de Twitter al Centrului sunt postate din când în când mesaje care avertizează că nu există posibilitatea științifică de a prezice momentul unui cutremur și care fac apel la oprirea răspândirii panicii prin mesaje false.

Sursa:  Telegram , preluare via Rador

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?