Ne trec iar toate apele: Jucăm, diseară, în Conference League. Dan Petrescu, discurs halucinant

Ne trec iar toate apele: Jucăm, diseară, în Conference League. Dan Petrescu, discurs halucinant

Ca să ne dăm seama ce înseamnă decăderea fotbalului românesc, la nivel de cluburi, e suficient să amintim o statistică desprinsă parcă dintr-o altă viaţă.

În sezonul 2011-2012, campionatul intern a trimis Oţelul Galaţi, câştigătoarea titlului, direct în grupele Champions League. Acum, campioana CFR Cluj şi-a început parcursul european în turul I preliminar al acestei întreceri. Unde a şi fost eliminată de Pyunik Erevan (Armenia). Practic, în decurs de 11 ani, campionatul României nu doar că şi-a pierdut locul la „masa bogaţilor“, dar a ajuns printre cele mai slabe întreceri fotbalistice din Europa. De altfel, Pyunik Erevan, care a scos CFR Cluj, a fost învinsă, marţi seară, în turul II preliminar al Ligii Campionilor de Dudelange (Luxemburg), scor 1-0, pe teren propriu!

Aşadar, după contraperformanţa istorică a CFR-ului, avem patru echipe în turul II preliminar din Conference League. E o fază de coşmar pentru noi, având în vedere că, anul trecut, FCSB, CS U Craiova şi Sepsi au intrat în competiţie aici şi au şi fost eliminate, în corpore. Nu de către nişte forţe fotbalistice, ci de Şahtior Karagandy (Kazahstan), Laçi (Albania) şi Spartak Trnava (Slovacia). La vremea respectivă, România a fost într-o companie „selectă“ a ţărilor care au părăsit Conference League, în turul II preliminar. În afara României, în această situaţie s-au aflat Muntenegru, Moldova, Estonia, Gibraltar, San Marino, Armenia, Belarus, Lituania, Macedonia, Andorra şi Liechtenstein.

Ulterior, onoarea fotbalului românesc a fost salvată, cât de cât, de CFR Cluj, care a coborât din preliminariile Ligii Campionilor şi a „aterizat“ în grupele Conference League, unde a terminat pe ultimul loc într-o serie cu AZ Alkmaar (Olanda), Randers (Danemarca) şi Jablonec (Cehia).

Dan Petrescu se vaită deja

Acum, pentru echipele româneşti urmează nişte confruntări cu alte grupări „liliputane“, dar capabile să ne umilească pe terenul de fotbal, după cum s-a văzut deja în „dubla“ CFR Cluj – Pyunik Erevan. De altfel, antrenorul ardelenilor, Dan Petrescu, a şi început să vorbească deja despre forţa anonimilor din Andorra şi deplasarea infernală a CFR-ului în această ţară!

„Va fi o deplasare de 8-9 ore în Andorra. 3 ore zburăm până la Barcelona, 3 ore cu autocarul, cât stăm prin aeroport... Credeţi-mă că va fi foarte greu. Şi după aia mergem pe teren sintetic. A mai păţit CFR Cluj, cu cei din Gibraltar (n.r. – anul trecut, ardelenii au învins cu greu în Gibraltar, scor 2-1, în meciul cu Lincoln Red Imps jucat pe teren sintetic). Şi acum vom juca pe teren sintetic, unde e posibil orice“, a fost discursul tragicomic al lui Petrescu care arată unde a ajuns fotbalul românesc.

Mihai Stoica a ajuns suporterul echipelor româneşti

Dacă „Bursucul“ a vorbit în stilul său caracteristic, supraevaluând o adversară de duzină, în schimb, Mihai Stoica, managerul FCSB, s-a arătat încrezător în şansele formaţiilor româneşti.

„Cred că toate au prima şansă. Inclusiv Sepsi. Nu ştiu cum arată Olimpija Ljubljana acum. Dar ştiu nivelul fotbalului din Slovenia. A scăzut mult, mult de tot. Ar fi excepţional să mergem mai departe toţi. De regulă, ţineam numai cu noi, dar acum chiar aş vrea ca toate echipele româneşti să se califice. Ar fi nevoie să facem coeficient“, a spus Stoica, la Orange Sport.

550.000

de euro va primi fiecare echipă care va trece în turul III preliminar din Conference League.

România, astăzi, în turul II preliminar din Conference League

*Saburtalo Tbilisi (Georgia) – FCSB, ora 19.00, Digi Sport 1, Prima Sport 1

*CFR Cluj - Inter Club d'Escaldes (Andorra), ora 20.30, Digi Sport 2, Prima Sport 2

*Sepsi – Olimpija Ljubljana (Slovenia), ora 21.00

*Vllaznia Shkodër (Albania) – CS U Craiova, ora 22.00, Digi Sport 1, Prima Sport 1

Meciurile retur se vor juca la data de 26 iulie, în cazul CFR-ului, şi la data de 27 iulie, pentru celelalte formaţii româneşti.

Adevăraţii bani vin prin calificarea în grupe

Conference League se află la a doua ediţie, cea de anul trecut fiind câştigată de AS Roma, după o finală cu Feyenoord Rotterdam, scor 1-0, găzduită de Tirana (Albania). Competiţia pune la bătaie sume importante, însă doar în cazul în care o echipă ajunge în faza grupelor. Pentru această performanţă, bonusul acordat de UEFA e de 2.940.000 de euro. Mai departe, forul european acordă 500.000 de euro pentru fiecare victorie în grupă, iar remiza valorează 166.000 de euro. Prime importante sunt puse la bătaie şi pentru accederea în fazele eliminatorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina