Neagu Djuvara și Mihai Șora, decorați de Iohannis; Djuvara: Mă simt mititel; Șora: Sunt foarte mișcat

Neagu Djuvara și Mihai Șora, decorați de Iohannis; Djuvara: Mă simt mititel; Șora: Sunt foarte mișcat

Președintele Klaus Iohannis le-a conferit, luni, istoricului Neagu Djuvara și filosofului Mihai Șora Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, cei doi declarându-se mișcați de primirea distincțiilor.

"Este o onoare pentru mine ca, în numele statului român, să vă înmânez Ordinul Național 'Steaua României'. Cinstim, astfel, Opera Omnia a fiecăruia dintre dumneavoastră. În nume personal și, sunt convins, în asentimentul compatrioților noștri, vă felicit pentru impresionantele realizări ce stau mărturie unor cariere, vieți și caractere exemplare!", a spus președintele Iohannis la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că "România a fost binecuvântată în secolul unității sale naționale cu intelectuali de marcă".

"Dumneavoastră, domnule Neagu Djuvara, domnule Mihai Șora, ați trasat în domeniile istoriei și filosofiei repere de cunoaștere deosebite, a căror consistență și viziune sunt egalate doar de profundul lor angajament etic. Domnule Neagu Djuvara, înțelegerea trecutului și respectul valorilor, mesajul fundamental al întregii dumneavoastră vieți — darul pe care îl faceți tinerelor generații. Domnule Mihai Șora, ne-ați condus spiritul prin zbuciumul vieții contemporane pentru ca prin dialoguri, dileme și interogații să ne putem orienta în fața provocărilor prezentului", a adăugat Iohannis.

Șeful statului a afirmat că, prin generațiile de specialiști care au avut șansa să cunoască lucrările lui Djuvara și Șora, să le fie discipoli ori colaboratori, opera acestora va rămâne "mereu tânără".

"Sunt convins că viitorul va reține că valorile României moderne și democratice s-au sprijinit și pe opera cu care dumneavoastră ați îmbogățit secolului Marii noastre Uniri. Pentru tot ce ați dăruit spiritului românesc, la împlinirea unor adevărate jubilee de viață, vă mulțumesc încă o dată, în numele meu, al statului român și al românilor și vă urez 'La mulți ani!'", a conchis președintele Iohannis.

Neagu Djuvara a arătat că se simte măgulit și "mititel" pentru distincția primită.

"Vă mulțumesc, domnule președinte! Mă simt foarte măgulit și vă spun că m-am strivit așa de întâmplări ca la 100 de ani să mai ai prilejul de a primi recompense și decorații și mă simt mititel de tot și vă mulțumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-ați spus", a arătat istoricul.

Și Mihai Șora a mărturisit că este mișcat de distincția primită.

"Sunt foarte mișcat și mulțumesc din tot sufletul pentru această decorație, pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu știu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător", a afirmat Șora.

La finalul discursurilor, șeful statului a făcut o fotografie cu Djuvara și Șora.

"Așa ne egalizăm la înălțime", a spus Iohannis.

La ceremonia de la Cotroceni au participat și vicepremierul Costin Borc, actorul Victor Rebengiuc, criticul literar Gabriel Liiceanu.

Iohannis a semnat, în august, decretele prin care le-a conferit distincțiile lui Mihai Șora și Neagu Djuvara.

Astfel, șeful statului i-a conferit lui Neagu Djuvara Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler "cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care și-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice și culturale ce au promovat valorile, istoria și imaginea țării noastre în lume, precum și pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului".

Președintele Iohannis i-a acordat aceeași distincție lui Mihai Șora "cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării și educației, prin care a îmbogățit cultura românească și universală, pentru rolul avut în consolidarea democrației în România postdecembristă, impunându-se ca un reper al tinerelor generații".

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…

5 Foarte interesante amănunte!