Neamţ: Topor ce ar putea fi vechi de circa 6.000 ani, descoperit cu detectorul de metale

Neamţ: Topor ce ar putea fi vechi de circa 6.000 ani, descoperit cu detectorul de metale

Un topor ce ar putea fi din perioada eneolitică, de acum circa 6.000 ani, a fost găsit, cu ajutorul detectorului de metale, de Marius Irimia, un pietrean pasionat de descoperirea artefactelor.

El a povestit, pe pagina sa de socializare, că a făcut descoperirea pe teritoriul comunei Mărgineni, la graniţa cu Zăneşti şi Podoleni.

Marius Irimia a explicat că este vorba despre un topor de aramă, cu braţele dispuse în cruce, un braţ cu tăişul orizontal şi celălalt cu tăişul vertical, perpendicular unul pe celălalt, ce ar putea fi din perioada Cucuteni.

Foto: (c) Marius Irimia


"Chiar dacă, la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnăcop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunităţile eneolitice, fie ca simbol individual - însemn al puterii şefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea - fie ca simbol al întregii comunităţi. Era un obiect de valoare şi de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase", a scris Marius Irimia.

Arheologul amator a adăugat că acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar în judeţului Neamţ a mai fost descoperit un singur exemplar.

Marius Irimia a povestit că, din zona unde a descoperit toporul, a mai adunat câteva fragmente de ceramică, ce fuseseră scoase la suprafaţă în urma lucrărilor agricole.

Toporul descoperit de pietrean a fost predat Direcţiei pentru Cultură a judeţului Neamţ, urmând să fie analizat pentru a fi încadrată perioada din care provine. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 Emilia Şercan / Dîncu este această lumină securistică care petrecea după-amiezile la vilele SRI cu Dragnea şi G…