Neamţ: Topor ce ar putea fi vechi de circa 6.000 ani, descoperit cu detectorul de metale

Neamţ: Topor ce ar putea fi vechi de circa 6.000 ani, descoperit cu detectorul de metale

Un topor ce ar putea fi din perioada eneolitică, de acum circa 6.000 ani, a fost găsit, cu ajutorul detectorului de metale, de Marius Irimia, un pietrean pasionat de descoperirea artefactelor.

El a povestit, pe pagina sa de socializare, că a făcut descoperirea pe teritoriul comunei Mărgineni, la graniţa cu Zăneşti şi Podoleni.

Marius Irimia a explicat că este vorba despre un topor de aramă, cu braţele dispuse în cruce, un braţ cu tăişul orizontal şi celălalt cu tăişul vertical, perpendicular unul pe celălalt, ce ar putea fi din perioada Cucuteni.

Foto: (c) Marius Irimia


"Chiar dacă, la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnăcop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunităţile eneolitice, fie ca simbol individual - însemn al puterii şefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea - fie ca simbol al întregii comunităţi. Era un obiect de valoare şi de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase", a scris Marius Irimia.

Arheologul amator a adăugat că acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar în judeţului Neamţ a mai fost descoperit un singur exemplar.

Marius Irimia a povestit că, din zona unde a descoperit toporul, a mai adunat câteva fragmente de ceramică, ce fuseseră scoase la suprafaţă în urma lucrărilor agricole.

Toporul descoperit de pietrean a fost predat Direcţiei pentru Cultură a judeţului Neamţ, urmând să fie analizat pentru a fi încadrată perioada din care provine. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...