Negociator ucrainean: Morţii de la Bucea afectează starea de spirit în discuţiile cu Rusia

Negociator ucrainean: Morţii de la Bucea afectează starea de spirit în discuţiile cu Rusia

Ucraina şi Rusia desfăşoară "în mod constant" discuţii în format de videoconferinţă, dar starea de spirit a fost afectată de ultimele evenimente din teren, în special de uciderea civililor la Bucea, a declarat vineri negociatorul ucrainean Mihailo Podoleak în comentarii televizate, potrivit Reuters.

Oficialii ucraineni acuză trupele ruse de comiterea de execuţii extrajudiciare la Bucea, o suburbie a Kievului.

Moscova neagă că trupele sale ar fi ţintit civili în Ucraina şi declară că morţii din Bucea sunt un caz de "falsificare monstruoasă" înscenată de Occident pentru a o discredita.

După măcelul de la Bucea şi din alte localităţi din regiunea Kievului, "societatea ucraineană are acum o atitudine mult mai negativă faţă de orice concept de negociere cu Federaţia Rusă", întrucât aceasta nu mai este percepută ca un stat civilizat care trăieşte după regulile civilizaţiei, a declarat Mihailo Podoleak într-un interviu acordat portalului ucrainean RBC.ua.

Cu toate acestea, a afirmat Mihailo Podoleak, preşedintele (Volodimir) Zelenski a spus în repetate rânduri că procesul de negociere ar trebui să continue în orice caz pentru că permite rezolvarea unor probleme precum coridoarele umanitare şi schimbul de prizonieri.

"Pentru noi, procesul convorbirilor este important tocmai pentru oportunitatea de a încheia un acord formal, în cadrul mecanismului propus de preşedintele Zelenski, când Ucraina nu va vorbi doar faţă în faţă cu Rusia despre război şi pace, ci o va face şi în prezenţa altor state influente cu armate puternice, când Federaţia Rusă îşi va asuma obligaţii faţă de o serie de ţări importante" din lume, a explicat Podoleak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

La negocierile desfăşurate în 29 martie la Istanbul, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea, anexată de Rusia.

Însă Ucraina a cerut Rusiei ca mai întâi să-şi retragă trupele şi abia apoi să fie pus în aplicare un eventual acord, în timp ce Moscova insistă pentru recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi pentru dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

În urmă cu o zi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că în proiectul de acord cu Rusia, care a fost prezentat de Ucraina cu o zi înainte, "există o abatere de la prevederile fixate la întâlnirea de la Istanbul", conform RIA Novosti.

Potrivit lui Lavrov, Ucraina a promis că garanţiile de securitate nu se vor aplica Crimeii, dar această clauză nu se regăseşte în noua versiune a acordului.

Ca reacţie, Mihailo Podoleak a afirmat că delegaţia ucraineană nu a primit obiecţii din partea rusă în timpul discuţiilor din Turcia, subliniind că delegaţia ucraineană, condusă de David Arahamia, nu interacţionează cu grupul lui Lavrov în cadrul negocierilor. El a indicat că în negocierile cu Rusia sunt implicate mai multe grupuri de lucru.

"De aceea este greu de înţeles ce anume voia să spună şi de ce comentează în genere problema. Noi nu am primit astfel de obiecţii din partea reprezentanţilor delegaţiei ruse la negocieri", a menţionat Mihailo Podoleak.

Delegaţia ucraineană acţionează strict în cadrul formulei propuse la Istanbul, ţinând cont în primul rând de interesele Ucrainei, a insistat el, adăugând:"Ei (ruşii) încă nu au ieşit din paradigma potrivit căreia 'propaganda este totul, iar viaţa reală nimic'" şi continuă să facă declaraţii.

Integritatea teritorială este un postulat de nezdruncinat pentru Ucraina şi pentru preşedintele Zelenski, iar el a subliniat în mod repetat acest lucru. Desigur, unele probleme pot fi plasate în poziţii separate de negociere. Dar pentru noi este important să punem capăt războiului printr-o formulă reală de securitate care să permită să nu mai avem astfel de războaie pe teritoriul Ucrainei pe viitor, a afirmat oficialul ucrainean în interviul pentru RBC.ua.

Într-un final, Mihailo Podoleak a subliniat că noul acord la care Ucraina speră să ajungă cu Rusia "nu va fi nici Minsk-3 şi nici Memorandum de la Budapesta-2", fiindcă "orice acord fără mecanisme preventive reale pentru prevenirea războiului nu va funcţiona". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…