Negocierea acordului post-Brexit: Unele progrese în dosarul concurenţei, nu şi în cel al pescuitului

Negocierea acordului post-Brexit: Unele progrese în dosarul concurenţei, nu şi în cel al pescuitului

Regatul Unit continuă să spere că poate fi încheiat un acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, dar încă sunt divergenţe în chestiunile esenţiale, a declarat luni un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, potrivit Reuters.

''Rămânem încrezători asupra obţinerii unui acord (...) Un 'no deal' este un rezultat posibil (...) Dar am spus clar că vom continua să lucrăm pentru a ajunge la un acord comercial de liber schimb'', a declarat acesta în faţa presei, reafirmând că pescuitul şi garanţiile privind concurenţa sunt în continuare principalele subiecte divergente.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că negocierile cu Londra au intrat ''în ultima linie dreaptă, care este crucială''. ''Dorim reguli ale jocului echitabile, nu doar de la început, ci şi pe termen lung'', a reamintit ea, potrivit AFP.

Negociatorul-şef european Michel Barnier a vorbit luni despre unele progrese în special pe tema stabilirii unor reguli de concurenţă echitabile, nu însă şi la capitolul pescuitului, un subiect crucial pentru unele state membre interesate de menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice. Un alt subiect divergent este cel al soluţionării diferendelor în cadrul viitorului acord.

Negocierile continuă, dar ele se desfăşoară sub presiunea timpului, pentru că de la 1 ianuarie încetează perioada de tranziţie post-Brexit. Fără acest acord, relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi reglementate de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Va fi însă nevoie de unele înţelegeri sectoriale între Bruxelles şi Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunţând săptămâna trecută planuri de contingenţă aplicabile în caz de ''no deal''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro