Negocieri tensionate/Din sală s-au auzit țipete/Generalul Ciucă a făcut instrucție cu soldatul neinstruit Ciolacu/Cîțu, trimis la cafea în Dorobanți

Negocieri tensionate/Din sală s-au auzit țipete/Generalul Ciucă a făcut instrucție cu soldatul neinstruit Ciolacu/Cîțu, trimis la cafea în Dorobanți

Culise de la negocieri/Generalul Ciucă a făcut instrucție cu soldatul neinstruit Ciolacu/Cîțu, trimis la cafea în Dorobanți.

Negocierile de sâmbătă dintre liderii PSD, PNL și UDMR sunt extrem de tensionate, ziariștii de la Parlament auzind în repetate rânduri țipete din ședința de coaliție. Pentru ca ziariștii să nu mai audă schimburile dure de replici, angajații Parlamentului au montat în fața sălii de ședință dispozitive speciale pentru a-i ține la distanță pe reporteri.

Ședința de sâmbătă are loc într-o sală folosită de obicei de Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputatilor.

Liderii celor trei partide duc negocieri dure atât pe programul de guvernare, cât și pe împărțirea ministerelor. Sâmbătă, ei s-au contrat pe tema desființării Secției speciale din justiție (SIIJ) și pe controlul asupra ministerelor cu bugete mari – Transporturi, Finanțe și Dezvoltare.

Florin Cîțu ar fi fost în cursul amiezii la o cafenea din Dorobanți, au declarat pentru G4Media surse liberale.

Ora 15.14: Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au avut schimburi dure de replici pe tema desființării Secției Speciale (SIIJ) și a împărțirii ministerelor cu bugete mari (Dezvoltare, Finanțe, Transporturi), potrivit surselor G4Media.

La negocieri, PSD ar fi propus includerea unor ministere cu bugete importante, cerute și de liberali, în sistemulde rotativă. Un exemplu în acest sens ar fi ministerul Transporturilor, unde PSD ar vrea să aibă ministru până în 2023, au declarat pentru digi24.ro surse politice. A fost discutat și subiectul desființării SIIJ, urmând ca echipele de negociere să se pună de acord pe forma finală.

Posibila structură a viitorului guvern:

Premier - Nicolae Ciucă

Finanțe - PSD

Interne- PNL

Externe - PNL

Apărare - PSD

Justiție - PNL

Educație - PNL

Cultură - PNL

Muncă - PSD

Energie - PNL

Economie - PSD

Agricultură - PSD

Transporturi - PSD/PNL

Sănătate - PSD

Fonduri Europene - PNL/PSD

Digitalizare - PNL/PSD

Dezvoltare - UDMR

Mediu - UDMR

Tineret și Sport - UDMR

-----------

Liderii celor trei formațiuni care vor să formeze coaliția de guvernare, PSD-PNL-UDMR, s-au întrunit, sâmbătă, de la ora 14.00, pentru a împărți portofoliile ministeriale. Potrivit surselor G4Media, președintele PNL, Florin Cîțu nu participă la întâlnire. Echipa de negocieri a PNL este condusă de Nicolae Ciucă, ales de partid pentru funcția de premier.

Ciucă a primit mandat din partea PNL să conducă, 100%, negocierile.

Ministrul demis al Internelor, Lucian Bode, a anunțat vinei searacă liberalii nu vor ”să repete greșelile din trecut” și că vor să obțină ministere de forță. Despre UDMR , Bode a spus că sunt esențiali în viitoarea guvernare și că uniunea este un partener de cuvânt cum puțini alții sunt: ”UDMR când și-a dat cuvântul îl respectă. Negociază până în ultima secundă, dar când promite respectă. Foarte puțini parteneri ca ei”, a mai spus Bode.

Despre protocolul politic care va fi definitivat mâine, Lucian Bode a declarat că se va aplica tuturor membrilor, iar când un ministru va fi sancționat se va face acest lucru doar în urma consultării cu cei doi vicepremieri pentru a nu se va mai ajunge în situații conflictuale.

În aparatul central e nevoie și de puțină militărie, a mai spus Bode, care a transmis că ”mai multă rigoare și consecvență nu ar strica”, ceea ce va aduce Nicolae Ciucă în Guvern, susține ministrul interimar de la Interne.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

4 Noul război? Amănunte care dau fiori...

5 „Guvernatorul” instalat de ruşi în regiunea Herson ar fi fost otrăvit de menajera sau bucătarul său