Negocierile privind funcţiile de top în UE, foarte probabil să se prelungească

Negocierile privind funcţiile de top în UE, foarte probabil să se prelungească

Negocierile cu privire la desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene în următorii cinci ani erau joi improbabil să se încheie, în contextul în care liderii statelor membre s-au reunit într-un summit la Bruxelles, notează dpa.

''Ieri eram optimist prudent. Astăzi sunt mai precaut decât optimist'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după o serie de consultări bilaterale înaintea summitului de la Bruxelles.

''Probabilitatea este să avem un alt summit la finalul lui iunie sau începutul lui iulie'', a spus şi premierul irlandez Leo Varadkar la sosirea la summitul UE.

Liderii se află sub presiune pentru a preveni un blocaj instituţional, după ce alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai au dus la o competiţie pentru viitoarele funcţii de top din UE, în special pentru cea de preşedinte al Comisiei Europene.

Însă cancelarul german Angela Merkel a spus că o amânare de ''câteva zile'' nu va fi o problemă, atât timp cât chestiunea va fi rezolvată înaintea sesiunii constitutive a noului Parlament European, prevăzută pentru 2 iulie.

Candidatul desemnat se va confrunta cu o serie de dosare stringente, precum Brexitul, negocierile pentru bugetul multianual al UE şi eforturile de combatere a încălzirii globale.

Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) susţine că liderul grupului europarlamentar Manfred Weber, candidatul 'cap de listă' al PPE, se consideră cel mai îndreptăţit să revendice şefia Comisiei, întrucât PPE a ieşit pe prima poziţie la europarlamentare. Totuşi, această familie politică europeană a pierdut un număr semnificativ de mandate faţă de legislatura 2014-2019, ceea ce face dificilă formarea unei majorităţi europarlamentare în jurul lui Manfred Weber.

Principalii contracandidaţi ai lui Weber sunt socialistul olandez Frans Timmermans (până acum prim-vicepreşedinte al CE) şi liberala daneză Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă în 'Comisia Juncker'.

O amânare i-ar oferi lui Manfred Weber mai mult timp pentru a construi o majoritate în rândul principalelor grupuri politice europene.

Chestiunea a dus la poziţionarea diferită a liderilor naţionali, cancelarul Angela Merkel susţinându-l pe Weber, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron se opune candidatului PPE şi sistemului 'Spitzenkandidat' pe care îl reprezintă el.

Macron a respins însă, joi, ideea privind o eventuală dispută germano-franceză în acest caz.

Franţa lucrează pentru a asigura ''cea mai bună echipă pentru Europa'', a insistat el, subliniind că este nevoie de persoane cu experienţă pentru a promova agenda UE. Una dintre lacunele lui Weber este lipsa lui de orice fel de experienţă de guvernare.

Pe de altă parte, liderii statelor UE urmează să aprobe joi un set de priorităţi pentru următorii cinci ani. Un subiect controversat este schimbarea climatică, ţările membre fiind divizate în legătură cu obiectivul atingerii în anul 2050 a obiectivului ''zero emisii de carbon cu efect de seră''.

Pe agenda summitului se mai află activităţile Rusiei în Ucraina şi explorările marine făcute de Turcia în apropiere de Cipru. Vineri, liderii UE urmează să aprobe măsurile de reformă a zonei euro adoptate de miniştrii de finanţe europeni. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

3 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

4 De citit!

5 Așa o fi?