Nelu Tătaru, dosar la DNA?

Nelu Tătaru, dosar la DNA?

Ministerul Sănătății a închiriat un apartament de la RAAPPS pentru secretarul general adjunct Codrin Doru Lungu, dar locuința a fost folosită de ministrul Nelu Tătaru și de consilierul său, Lucian Timofticiuc, dezvăluie Newsweek România .

Timofticiuc este și patronul publicației „Vremea Nouă” din Vaslui.

Întreaga afacere cu iz penal a avut loc în prima jumătate a anului 2020. Acum este investigată de Direcția Națională Anticorupție, pentru că Nelu Tătaru are în proprietate un apartament în București, de pe urma căruia încasează o chirie anuală de 42.000 de lei.

Ministerul Sănătății a plătit 4.000 de lei pe lună

Codrin Doru Lungu a fost detașat de pe funcția de auditor la Direcția de Audit Public Intern a ANAF pe funcția de secretar general adjunct la Ministerului Sănătății. Decizia de numire pe noua funcție a fost emisă de premierul Ludovic Orban pe 29 ianuarie 2020.

Câteva zile mai târziu, Lungu a solicitat punerea la dispoziție a unei locuințe de serviciu pentru că nu avea o locuință în București. Dar avea în proprietate o vilă în localitatea ilfoveană Cernica, aflată la 15 km de centrul Bucureștiului. Acolo locuia împreună cu soția și cei trei copii ai săi. Pentru a satisface doleanța lui Codrin Lungu, Ministerul Sănătății a solicitat o locuință de serviciu de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Astfel, Ministerul Sănătății a închiriat un apartament într-un bloc situat pe strada Dionisie Lupu nr. 74, lângă Ambasada Marii Britanii. Pentru apartamentul lui Codrin Doru Lungu, Ministerul Sănătății plătea o chirie lunară de 3.200 de lei, plus cheltuieli de întreținere cuprinse între 600 și 800 de lei. Adică aproximativ 4.000 de lei lunar.

Apartamentul, pentru Tătaru și Timofticiuc

Codrin Doru Lungu a pus apartamentul la dispoziția liberalului Nelu Tătaru care, în prima jumătate a anului 2020, a deținut funcțiile de secretar de stat, respectiv ministru al Sănătății. De ce? Pentru că ministrul Nelu Tătaru nu putea să beneficieze de locuință de la RAAPPS, întrucât deținea un apartament în București, de pe urma căruia încasa o chirie anuală de 42.000 de lei (3.500 de lei pe lună).

Ministrul Nelu Tătaru nu a locuit singur în apartamentul închiriat de Ministerul Sănătății pentru Codrin Doru Lungu. El a locuit împreună cu consilierul său personal, Lucian Timofticiuc, patronul publicației „Vremea Nouă”, din Vaslui. Contactat de Newsweek România , Lucian Timofticiuc, a recunoscut că a locuit în apartamentul închiriat de Ministerul Sănătății pentru Cosmin Lungu. „Apartamentul din strada Dionisie Lupu în care eu am stat temporar, cât a fost stare de urgență, era al secretarului general adjunct Cosmin Lungu. Noi am avut câteva cazuri de COVID în minister și câteva zile a trebuit să stăm izolați până am făcut testele. Am stat împreună cu domnul Lungu. Stăteam cu toți acolo și nu ne duceam la familiile noastre tocmai pentru a nu fi probleme”, a spus Lucian Timofticiuc.

Timofticiuc: „Domnul ministru a stat acolo în perioada de carantină”

Întrebat dacă îi gătea ministrului Nelu Tătaru, Lucian Timofticiuc a spus că „ministrul mânca la birou și venea foarte târziu acolo. Venea la 11-12 noaptea. Era la emisiuni. Eu nu am stat în carantină cu dânsul. Eu am stat foarte puțin acolo. E treaba ministrului cât a stat acolo. Îl puteți întreba pe ministru cât a stat acolo. Eu nu vorbesc în numele dumnealui. Eu pot să vă spun doar că am stat câteva zile acolo, în perioada cât au fost suspiciuni de COVID. Au fost perioade când ne testam, o zi-două stăteam acolo.”

Lucian Timofticiuc a mai spus că el avea un apartament închiriat în zona Unirii. Întrebat de ce nu s-a izolat în apartamentul închiriat de el, Timofticiuc a invocat „suspiciunea de COVID”. „Nu stăteam cu familia, dar acolo (la Uniri - n.r.) mai stăteam cu cineva. Pot să vă spun eu cu cine stau? Nu e deontologic, nu e corect. Cât au fost suspiciuni de COVID stăteam acolo, apoi mă duceam la apartamentul meu din Unirii. Domnul ministru a stat acolo (apartamentul RAAPPS - n.r.) în perioada de carantină, dar nu e treaba mea. El a stat 11 zile, 14 zile, că nu le-am contorizat”, a explicat Lucian Timofticiuc.

Codrin Lungu: „Nu pot să comentez”

Codrin Doru Lungu a părăsit Ministerul Sănătății pe 31 iulie 2020, atunci când i-a expirat detașarea pe funcția de secretar general adjunct. Tot atunci a încetat și contractul de închiriere semnat de Ministerul Sănătății cu RAAPPS. Întrebat dacă a locuit împreună cu ministrul Nelu Tătaru și consilierul Lucian Timofticiuc, Codrin Doru Lungu a evitat discuția: „Nu pot să comentez nimic. Nu am fost audiat de DNA. Chiar nu vreau să comentez”.

Liberalul Nelu Tătaru a refuzat să răspundă întrebărilor trasmise de Newsweek România pentru a clarifica de ce a folosit apartamentul închiriat de Ministerul Sănătății pentru Codrin Doru Lungu.

DNA a deschis un dosar

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis un dosar penal în legătură cu apartamentul folosit de ministrul Nelu Tătaru. Surse din cadrul DNA au precizat sub protecția anonimatului că în acest dosar au fost cerute documente de Ministerul Sănătății și au fost audiate mai multe persoane.

Newsweek România a cerut un punct de vedere oficial de la DNA în legătură cu această speță. Dar procurorii anticorupție, conduși de procurorul șef Crin Nicu Bologa, au transmis că nu pot „face publice acele aspecte care se încadrează în limitele impuse de specificul activităților de urmărire penală, limite definite de reglementările legale în vigoare”.

Totuși, DNA a transmis că liberalul Nelu Tătaru „nu are calitate de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...