Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a murit la vârsta de 78 de ani

Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a murit la vârsta de 78 de ani

Biserica Ortodoxă Bulgară este în doliu după ce Patriarhul Neofit a murit la vârsta de 78 de ani, potrivit Agerpres.

Foto Basilica.ro

Vestea a venit miercuri, când reprezentanţii bisericii au emis un comunicat de presă în care au transmis că Neofit, şeful Sinodului Sfânt a decedat la Academia de Medicină Militară (VMA-Sofia), unde era internat din cauza unei boli la plămâni.

„După o lungă boală, Înalt Preasfinţitul Patriarh Bulgar şi Mitropolit al Sofiei Neofit, Arhiepiscopul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, a murit la Academia de Medicină Militară (VMA-Sofia) la ora 22:22, ca urmare a insuficienţei mai multor organe”, se menţionează în comunicatul bisericii.

„Facem apel la creștinii ortodocși să înalțe rugăciunea lor sinceră împreună cu Sfânta Biserică Ortodoxă către Dumnezeul cel atotmilostiv pentru a odihni sufletul dragului nostru Patriarh în împărăția lui Dumnezeu, în locașurile drepților”, mai spune comunicatul Patriarhiei Bulgare.

Patriarhul Neofit, pe numele de mirean Simeon Nikolov Dimitrov, s-a călugărit la 3 august 1975 şi de-a lungul timpului el a îndeplinit mai multe demnități bisericești. A fost, pe rând, episcop vicar de Sofia (hirotonit la 8 decembrie 1985) și apoi mitropolit de Ruse (1994-2013). A fost ales și întronizat ca mitropolit de Sofia și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare la 24 februarie 2013, succedându-i patriarhului Maxim, care a condus biserica între 1971 şi până la moartea sa, în 2012.

Reputaţia Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost afectată după ce o comisie a unor istorici a arătat, în ianuarie 2012, că 11 din cei 15 episcopi ai săi au colaborat cu fosta poliţie secretă în epoca comunistă.

Printre aceştia se număra şi Neofit. Dar, atunci când a fost citit dosarul său, s-a constatat că înaltul prelat întocmise numai rapoarte privind propria activitate, nefiind niciun alt document care să incrimineze sau să compromită alte persoane.

Imediat după ce armata rusă a invadat Ucraina, Patriarhul Neofit şi-a declarat deschis susţinerea pentru Ucraina, deşi Biserica Ortodoxă Bulgară a fost mereu cunoscută ca fiind apropiată de Moscova, şi i-a îndemnat pe credincii bulgari să se roage pentru „încetarea imediată a războiului”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat