Netanyahu e în război în Gaza și acasă. Foști comandanți militari și oameni de afaceri din Israel cer ca premierul să fie înlocuit imediat

Netanyahu e în război în Gaza și acasă. Foști comandanți militari și oameni de afaceri din Israel cer ca premierul să fie înlocuit imediat

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a cerut scuze pentru că a acuzat oficialii militari și de securitate de erori care au dus la masacrul Hamas, dar a refuzat să își asume responsabilitatea, scrie The New York Times. Generalul în rezervă Noam Tibon, care a condus lupta de salvare de la Kibbutzul Nahal Oz, îi cere demisia lui Netanyahu, la fel și unul dintre principalii oameni de afaceri din Israel, Amnon Shashua.

Foto Profimedia

Netanyahu a spus în mesaj: șefii armatei și serviciilor de securitate nu i-au furnizat niciun avertisment cu privire la atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie. Părea să le pună în cârcă toată vina pentru erorile colosale - chiar dacă forțele israeliene tocmai au extins un război terestru riscant în Gaza.

A primit un răspuns furios, inclusiv din interiorul cabinetului de război al lui Netanyahu. Postarea de pe X, fosta Twitter, a fost ștearsă, iar liderul israelian și-a cerut scuze:„M-am înșelat”, a spus el.

Dar răul a fost făcut.

Pentru mulți israelieni, episodul a confirmat suspiciunile de tensiuni și rupturi la vârf în timpul uneia dintre cele mai grave crize din istoria țării de 75 de ani și a întărit neclaritățile cu privire la conducerea lui Netanyahu.

„Este pe modul de supraviețuire”, a spus Gadi Wolfsfeld, expert în comunicații politice la Universitatea Reichman din Herzliya, la nord de Tel Aviv.

„A mai fost în circumstanțe dificile și încă crede că poate ieși din asta și va continua să fie prim-ministru când toate acestea se vor termina”, a spus profesorul Wolfsfeld, adăugând: „Singurul lucru care îl conduce este să rămână la putere”.

Printre primii care au reacționat la comentariile de la mijlocul nopții ale lui Netanyahu a fost Benny Gantz, fostul ministru al apărării, care, de dragul unității naționale, a părăsit rândurile opoziției parlamentare pentru a se alătura cabinetului de război al lui Netanyahu, format după masacrul de la Hamas.

Într-o postare, Gantz și-a exprimat sprijinul deplin pentru armata și agenția de securitate internă a Israelului, Shin Bet, care joacă un rol cheie în război, și l-a îndemnat pe Netanyahu să-și retragă declarația.

„Când suntem în război”, a scris el, „conducerea înseamnă să arătăm responsabilitate, să decidem să facem lucrurile potrivite și să întărim forțele, astfel încât să poată îndeplini ceea ce le cerem.”

Deși mulți oficiali înalți – inclusiv șefii armatei și ai serviciilor de securitate și ministrul apărării, Yoav Gallant – și-au acceptat deja o anumită responsabilitate pentru faptul că Israelul a fost prins cu garda jos, Netanyahu a refuzat să urmeze exemplul. În schimb, el a spus de mai multe ori, cel mai recent la o conferință de presă sâmbătă seara, că întrebări dificile vor fi puse tuturor, inclusiv lui, după război.

Netanyahu, care a fost la putere timp de 14 din ultimii 16 ani, a intrat în acest război într-un moment în declin al carierei sale politice, luptându-se cu acuzațiile de corupție în instanță, chiar dacă el și guvernul său ultranaționalist și conservator din punct de vedere religios au încercat să limiteze puterile sistemului judiciar , declanșând proteste uriașe și luni de tulburări civile la nivel național.

Deși mii de voluntari care alcătuiesc rezervele armatei au amenințat că vor să renunțe ca răspuns la mișcarea împotriva judecătorilor, de la atrocitățile Hamas, armata a avut mai mult decât un răspuns robust.

Netanyahu a spus sâmbătă, 28 octombrie, că planul său de revizuire judiciară nu mai este pe ordinea de zi. Dar refuzul său de a accepta în mod public orice vină pentru dezastrul Hamas a zdruncinat și mai mult încrederea în conducerea sa. Sondajele de opinie din 7 octombrie au indicat o încredere copleșitoare a publicului în armată și o scădere a credinței în oficialii guvernamentali.

Mulți israelieni au o legătură strânsă cu armata, formată din recruți și rezerviști, mulți dintre ei voluntari până la vârsta mijlocie. Are un etos al comandanților care merg mai întâi în luptă, asumându-și toate poverile și riscurile conducerii.

Războaiele majore și eșecurile de securitate i-au doborât pe prim-miniștrii israelieni în trecut

Războaiele majore și eșecurile de securitate i-au doborât pe primii miniștri israelieni în trecut, printre ei Golda Meir, care a demisionat la câteva luni după războiul din 1973, și Ehud Olmert, a cărui soartă a fost pecetluită de un conflict devastator din 2006 cu Hezbollah în Liban.

Iar Netanyahu a avut probleme chiar înainte ca Hamas să treacă granița. Societatea israeliană era într-o tulburare – iar el era în centrul acesteia.

„A întrat în descoperit de cont, fără niciun credit”, a spus Mazal Mualem, comentator politic israelian pentru Al-Monitor, un site de știri din Orientul Mijlociu, și autorul unei biografii recente a liderului israelian, „Cracking the Netanyahu Code”.

Mualem a spus că nu are nicio îndoială că Netanyahu este apt să conducă războiul, dar că, în cele din urmă, „furia se va întoarce spre el, oricât de mult ar spune: «Nu mi-au spus»”.

Acesta poate fi motivul pentru care s-a grăbit să-și repare greșeala de pe conturile de socializare, a spus ea.

Scuzele care au urmat au venit la câteva ore după ce Netanyahu a încercat să abordeze criticile tot mai mari din partea publicului față de aparenta sa lipsă de empatie și inaccesibilitate, invitând rudele ostaticilor care se aflau în fața biroului său din Tel Aviv la o întâlnire. Apoi a susținut conferința de presă televizată la care a răspuns la întrebările reporterilor pentru prima dată după 7 octombrie.

Într-o încercare a guvernului de a da dovadă de unitate într-un moment de traumă și pericol național, Netanyahu a apărut alături de ministrul apărării, Gallant, și de Gantz.

Dar disensiunile dintre ei nu este un secret.

În martie, Netanyahu l-a concediat pentru scurt timp pe Gallant, după ce acesta l-a avertizat în mod deschis asupra pericolului pentru securitatea națională reprezentat de mișcarea de a slăbi sistemul judiciar și de tumultul pe care acesta îl provoca. Gallant a fost reinstalat săptămâni mai târziu sub o presiune publică intensă. Gantz a fost până de curând un rival politic al lui Netanyahu, care a renunțat la un acord de împărțire a puterii cu el în 2020.

Multe dintre întrebările de la conferința de presă s-au concentrat pe responsabilitatea pentru eșecul de a prevedea atacul Hamas. La câteva ore după aceea, Netanyahu a apelat la rețelele de socializare pentru a încerca să îndepărteze vina.

„În nicio circumstanță și în nicio etapă nu a fost avertizat premierul Netanyahu cu privire la intențiile de război din partea Hamas”, se arată în postarea sa. „Dimpotrivă, evaluarea întregului eșalon de securitate, inclusiv a șefului serviciilor de informații militare și a șefului Shin Bet, a fost că Hamas a fost descurajat și a căutat un aranjament”.

„Aceasta a fost evaluarea prezentată în repetate rânduri primului ministru și cabinetului de către întregul eșalon de securitate și comunitatea de informații, inclusiv până la izbucnirea războiului”, se arată în postare.

Deși a fost ștearsă, este puțin probabil ca aceasta să fie uitată, iar unii analiști consideră că este un lucru bun.

„Cred că clarifică foarte bine ceea ce îl preocupă Netanyahu în aceste zile”, a spus Gayil Talshir, politolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim. „Vrea să se distanțeze de masacrul din 7 octombrie”.

Generalulr Tibon, care a condus lupta de salvare de la Kibbutzul Nahal Oz, îi cere demisia lui Netanyahu

Noam Tibon, un general în rezervă care a mers cu mașina la Kibbutzul Nahal Oz în dimineața zilei de 7 octombrie și a condus un efort de salvare împotriva teroriștilor Hamas de acolo, salvându-și inclusiv propriul fiu și familia, îi cere lui Benjamin Netanyahu să demisioneze imediat, potrivit Times of Israel.

Prezența în continuare a lui Netanyahu în calitate de prim-ministru dăunează războiului împotriva Hamas, spune el, și compară imperativul schimbării la vârf cu înlocuirea lui Neville Chamberlain de către Marea Britanie cu Winston Churchill pentru a-i învinge pe naziști.

„În acel Shabbat negru”, spune Tibon la Channel 12, „Hamas, o organizație nu foarte mare, a umilit IDF și a umilit Israelul”.

„Există oameni care sunt vinovați pentru eșecuri: șeful de stat major și-a asumat deja responsabilitatea și nu mă îndoiesc că, la sfârșitul campaniei, el și toți cei din FDI responsabili de acest eșec vor pleca acasă. Șeful Shin Bet și-a asumat deja responsabilitatea și sunt sigur că va exista un proces similar acolo”, spune Tibon.

„Singurul care nu și-a asumat responsabilitatea este Benjamin Netanyahu, iar acum trage din interiorul APC”, spune Tibon, referindu-se la tweetul lui Netanyahu din cursul nopții, șters ulterior, în care premierul a dat vina pe șefii serviciilor de informații pentru eșecul de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie.

Tibon a estimat că 80% dintre israelieni nu cred că Netanyahu va conduce Israelul spre o victorie decisivă asupra Hamas și că 90% dintre israelieni nu cred că Netanyahu le va proteja familiile și copiii:

„Oamenii și-au pierdut întregul sentiment de siguranță în ultimele trei săptămâni”, spune Tibon. „Și, prin urmare, îi spun direct lui Netanyahu: Asumați-vă responsabilitatea. Demisionați acum. Va ajuta campania”

Tibon adaugă: „Oamenii au nevoie să se simtă în siguranță - trebuie să fie siguri că vom fi victorioși. Nu cred că el ne poate conduce spre victorie”.

El indică apoi că membrii Knessetului ar trebui să-l demită pe Netanyahu dacă acesta nu demisionează. „Britanicii din al Doilea Război Mondial l-au înlocuit pe Chamberlain cu Churchill”, spune el. „Noi trebuie să învingem. Acest lucru este mai important decât Netanyahu”.

Unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Israel cere ca Netanyahu să fie înlocuit imediat

Șeful companiei de tehnologii auto autonome Mobileye și unul dintre principalii oameni de afaceri din Israel, Amnon Shashua, a cerut duminică înlăturarea imediată a premierului Benjamin Netanyahu și a guvernului său, scrie Reuters. Shashua a declarat că guvernul lui Netanyahu este vinovat de „eșecuri, disonanță și incompetență” de când Hamas a traversat din Gaza într-un atac mortal în orașele din sudul Israelului, pe 7 octombrie. "Trebuie să ne reducem pierderile și să o facem rapid. Singura soluție la situația actuală din Israel este înlocuirea guvernului și trebuie să se întâmple imediat", a scris Shashua într-un articol de opinie din cotidianul financiar Calcalist.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat