Netanyahu îşi aminteşte că secretarul american de stat Kerry i-a propus modelul Afganistanului pentru Palestina

Netanyahu îşi aminteşte că secretarul american de stat Kerry i-a propus modelul Afganistanului pentru Palestina

Fostul premier israelian Benjamín Netanyahu a afirmat miercuri pe social media că în anul 2013 secretarul de stat american de la acea vreme, John Kerry, i-a propus să aibă în vedere modelul aplicat de SUA în Afganistan pentru a-l implementa în teritoriile palestiniene, relatează agenţia EFE.

Potrivit lui Netanyahu, John Kerry, care a condus diplomaţia americană în al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama, l-a invitat să facă ''o vizită secretă'' în Afganistan pentru a vedea acolo cum au creat Statele Unite ''o forţă militară care poate rezista singură în faţa terorismului''.

Mai mult, continuă Netanyahu, Kerry i-a sugerat că ''modelul Afganistanului'' era cel pe care Statele Unite îl doreau să fie adoptat pentru soluţionarea problemei palestiniene.

Însă Netanyahu i-a respins ''cu amabilitate'' invitaţia, întrucât încă de atunci nu credea în viabilitatea strategiei americane. ''Am estimat că de îndată ce Statele Unite vor pleca din Afganistan, totul se va prăbuşi. Este ceea ce, din nefericire, s-a întâmplat zilele acestea: un regim islamist extremist a cucerit Afganistanul şi l-a convertit într-un stat terorist care va pune în pericol pacea mondială'', notează fostul premier israelian, înlăturat din acest post în iunie anul acesta după ce a fost 12 ani la putere.

În opinia sa, Israelul ar fi obţinut în Palestina ''acelaşi rezultat'' pe care Statele Unite l-au obţinut în Afganistan dacă le-ar fi dat palestinienilor mai mult control şi ''frâiele'' teritoriilor ocupate şi s-ar fi creat astfel ''un stat terorist în Iudeea şi Samaria'' (denumirea biblică a Cisiordaniei) ce ar fi pus în pericol securitatea Israelului.

''Nu trebuie să avem încredere că alţii ne vor ţine în siguranţă, trebuie să ne apărăm singuri în faţa oricărei ameninţări'', este concluzia lui Netanyahu în urma acestui episod, el făcând astfel referire şi la Iran, principalul inamic al Israelului.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 Rusia este pe cale să sufere o mare înfrângere în „buzunarul” Lyman. Panică în rândul bloggerilor și corespondenților militari ruși