Netanyahu, mai greu de demis după o nouă lege adoptată de Knesset. Mii de israelieni au ieșit în stradă

Netanyahu, mai greu de demis după o nouă lege adoptată de Knesset. Mii de israelieni au ieșit în stradă

Declararea unui prim-ministru al Israelului ca inapt pentru exercitarea funcției va deveni mai dificilă după ce o lege adoptată joi de Knesset, relatează DPA, potrivit Agerpres .

Benjamin Netayahu FOTO EPA-EFE

După o noapte de dezbateri, Parlamentul israelian a adoptat în lectură finală legea ce prevede demiterea premierului cu o majoritate de trei pătrimi de deputați.

Noua lege, ce poate fi contestată în justiție, a fost aprobată cu 61 de voturi pentru (din 120). Patruzeci și șapte de deputați au votat împotrivă, în timp ce restul fie s-au abținut, fie au lipsit de la dezbateri.

În plus, înlăturarea din funcție a unui prim-ministru israelian va fi posibilă doar din motive psihice sau alte motive de sănătate, reducându-se astfel posibila influenţă a Curţii Supreme sau a Biroului procurorului general.

Aceasta este prima modificare în așa-numita reformă a justiţie plănuită de premierul Benjamin Netanyahu, anchetat pentru corupție.

„Reforma” justiției inițiată de Netanyahu a provocat proteste în Israel şi a atras critici din străinătate.

Opoziția israeliană: O lege „indecentă și coruptă”

Opoziţia a condamnat noua lege, considerând-o drept „indecentă şi coruptă”, iar fostul ministru de Finanțe Avigdor Lieberman a declarat că o va contesta la Curtea Supremă. Potrivit criticilor, această lege este concepută pentru a-l proteja pe Netanyahu.

De altfel, noua lege ar reduce riscul ca actualul premier al Israelului să fie vizat de o procedură de demitere în cazul în care ar fi inculpat pentru corupție.

Mii de israelieni au ieşit în stradă joi pentru a-și exprima nemulțumirea, blocând autostrăzi şi intensificând o campanie de proteste ce durează de câteva luni.

La Ierusalim, mulţimea s-a adunat de-a lungul zidurilor Oraşului Vechi, de care au agăţat o replică uriaşă a declaraţiei de independenţă a ţării, transmite Reuters.

„Luptăm pentru vieţile noastre ca popor evreu împreună în statul pe care îl construim de 75 de ani. Luptăm pentru că simţim că ceea ce se întâmplă acum ne destramă, şi cerem guvernului să înceteze”, a spus protestatarul Avidan Friedman.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...