Netanyahu obţine un răgaz pentru a forma guvernul; presa susţine că el încearcă să obţină şi imunitate în dosarele de corupţie

Netanyahu obţine un răgaz pentru a forma guvernul; presa susţine că el încearcă să obţină şi imunitate în dosarele de corupţie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a primit luni din partea preşedintelui Reuven Rivlin un răgaz de timp suplimentar de două săptămâni pentru a forma noul guvern, transmite agenţia dpa.

După patru mandate de premier, Netanyahu a câştigat alegerile legislative din 9 aprilie, considerate un fel de referendum asupra leadership-ului său, în timp ce aşteaptă o posibilă inculpare în trei dosare de corupţie. Partidul său, Likud, nu are însă majoritate în Knesset, de altfel niciodată vreun partid israelian nu a avut majoritate în legislativ, astfel că formarea de coaliţii este un fapt obişnuit în Israel.

Pentru formarea unei coaliţii, Netanyahu negociază în prezent cu aproape toate formaţiunile de dreapta, cu cele naţionaliste şi religioase care fac parte şi din actualul executiv.

Potrivit presei locale citate de agenţia EFE, Benjamin Netanyahu intenţionează să adopte o legislaţie care i-ar garanta imunitatea în cazurile de corupţie pentru care ar putea fi acuzat, precum şi un proiect de lege care ar permite guvernului şi parlamentului să eludeze hotărârile Tribunalului Suprem.

Adoptarea acestui proiect, dacă va trece de parlament, ar permite anularea unei dispoziţii - ipotetice în acest moment - a Tribunalului Suprem pentru ridicarea imunităţii lui Netanyahu. Una dintre posibilele formaţiuni din viitoarea coaliţie guvernamentală, Uniunea Partidelor de Dreapta, a cerut deja restabilirea Legii Imunităţii, abrogată în urmă cu mai mult de zece ani, act normativ care ar putea împiedica trimiterea lui Netanyahu în faţa justiţiei.

Procurorul general a anunţat în februarie că intenţionează să-l pună sub acuzare pe Netanyahu în trei dosare de corupţie, o decizie în acest sens depinzând de concluziile unei audieri preliminare care încă nu s-a desfăşurat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…