New York: O replică la scară mică a Statuii Libertăţii, adusă din Franţa şi instalată pe Ellis Island

New York: O replică la scară mică a Statuii Libertăţii, adusă din Franţa şi instalată pe Ellis Island

O replică la scară mică a Statuii Libertăţii, care a refăcut drumul parcurs în urmă cu peste un secol de ''sora ei mai mare'', a fost instalată joi pe Ellis Island, din portul New York, relatează Reuters.

Acea replică a statuii originale, cu o înălţime de 2,8 metri, şi-a început călătoria din Franţa spre Statele Unite săptămâna trecută în spatele unui camion cu platformă.

Joi, muncitorii au desprins cu grijă folia din plastic care a învăluit statuia pentru a o proteja în timpul călătoriei sale peste Oceanul Atlantic.

Lucrarea este împrumutată Statelor Unite de Muzeul de Arte şi Meserii din Paris pentru o perioadă de zece ani într-un gest simbolic de prietenie franco-americană.

''Este un simbol al prieteniei dintre poporul american şi cel francez, dar este şi o reamintire a importanţei mesajului de libertate şi de emancipare a omenirii pe care îl reprezintă denumirea statuii'', a spus Philippe Étienne, ambasadorul francez în Statele Unite, cu prilejul ceremoniei de inaugurare.

''Este vorba despre importanţa esenţială a libertăţii în democraţiile noastre, în interiorul societăţilor noastre şi, de asemenea, pe plan global'', a mai spus acesta.

Versiunea originală a Statuii Libertăţii, care are o înălţime de 93 de metri cu tot cu soclu, a reprezentat un cadou oferit Statelor Unite de către Franţa. A fost asamblată în 1886 pe Liberty Island din portul New York, unde se află şi astăzi.

Foto: (c) JUSTIN LANE/EPA



Replica sa din bronz, cu o greutate de 450 de kilograme, a fost realizată pe mulajul original din ipsos al Statuii Libertăţii, operă a sculptorului Frederic-Auguste Bartholdi, şi va fi expusă pe Ellis Island în perioada 1-6 iulie, astfel încât statuia să se afle în New York cu prilejul festivităţilor dedicate Zilei Independenţei, marcată pe 4 iulie.

Statuia va fi apoi mutată la Washington.

''Am considerat că este foarte important să avem această întâlnire între sora mai mare şi sora cea mică, în special pe 4 iulie, iar apoi pe 14 iulie, când marcăm ziua noastră, ziua căderii Bastiliei, şi va fi inaugurată din nou, de data aceasta la Washington'', a adăugat ambasadorul Philippe Etienne. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...