New York: Sculptură de Giacometti vândută cu 101 milioane de dolari la o licitație Sotheby's

New York: Sculptură de Giacometti vândută cu 101 milioane de dolari la o licitație Sotheby's

O sculptură a artistului elvețian Alberto Giacometti, realizată în 1950, s-a vândut marți cu aproape 101 milioane de dolari la o licitație organizată de casa Sotheby's la New York, scrie agenția AFP.

Printre lucrările propuse la licitația care s-a deschis marți și se desfășoară până pe 12 noiembrie s-au mai numărat tablouri semnate de Monet, Modigliani și Van Gogh, adjudecate cu 422 de milioane de dolari.

Intitulată 'Chariot', sculptura lui Giacometti a fost vedeta licitațiilor de artă modernă, fiind evaluată de casa Sotheby's la peste 100 de milioane de dolari. A fost cumpărată în cele din urmă cu 100,97 milioane, identitatea cumpărătorului nefiind dezvăluită. Sculptura s-a aflat timp de 40 de ani în posesia unei persoane particulare.

Ea reprezintă o zeiță filiformă stând în picioare pe un car cu roți foarte mari, simbolizând reînnoirea după război. Recordul în privința prețului de achiziție pentru o operă de Giacometti este deținut de 'L'homme qui marche I', vândută cu 104,3 milioane de dolari de casa Sotheby's în 2010. 'Cu conotațiile sale de tămăduire, forță și magie, această sculptură plină de eroism reprezintă reînnoirea după cel de-al Doilea Război Mondial', a spus Simon Shaw, responsabil în cadrul departamentului de artă impresionistă și modernă al casei Sotheby's.

O altă sculptură, 'Cap', de Amedeo Modigliani, a depășit toate așteptările, fiind adjudecată cu 70,7 milioane de dolari, estimarea casei de licitații fiind de peste 45 de milioane. Realizată în 1911-1912, ea face parte dintr-o serie de opere rare, sculptate în blocuri de piatră recuperate de pe șantiere de construcții din Paris.

Trei tablouri ale lui Claude Monet — 'Alice Hoschede în grădină', 'Sub plopi' și 'Biserica din Vernon. Soare' — au fost cumpărate cu 61,9 milioane de dolari, pictorul impresionist francez 'continuând să se vândă foarte bine', potrivit lui Simon Shaw.

O altă vedetă a licitației de marți seară, tabloul 'Vas cu margarete și maci' de Van Gogh, pictat de artistul olandez cu câteva săptămâni înaintea morții (1890), a fost adjudecat cu 61,77 milioane de dolari, cu mult peste estimarea între 30 și 50 de milioane de dolari făcută de casa de licitații.

În cadrul licitațiilor de toamnă, Christie's și Sotheby's scot la licitație opere ale artei impresioniste, moderne, de după război și contemporane evaluate la 1,7 miliarde de dolari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?