New York Times îi susține pe Hillary Clinton și John Kasich în cursa pentru învestitura partidelor lor

Comitetul editorial al New York Times, cel mai prestigios din SUA, a anunțat sâmbătă că îi susține pe Hillary Clinton în cursa pentru învestitura democrată și pe John Kasich în cea republicană, relatează AFP și Reuters. Această declarație de susținere, care nu reprezintă o mare surpriză pentru candidata democrată și este în nota moderată a cotidianului în ceea ce privește candidatul republican, intervine cu două zile înainte de primele alegeri primare care vor avea loc luni, în statul Iowa.

"Alegătorii au șansa de a putea alege unul dintre candidații prezidențiali cei mai calificați din istoria modernă", afirmă comitetul, compus din 19 membri care au drept sarcină principală redactarea editorialelor cotidianului și sunt independenți de redacție.

Comitetul reamintește că a susținut-o pe Hillary Clinton de trei ori, de două ori în cursa pentru Senat și o dată în 2008 împotriva lui Barack Obama în cursa pentru învestitura democrată.

În ceea ce privește adversarii democrați ai lui Hillary Clinton în cursa pentru învestitură, editorialiștii recunosc că Bernie Sanders a surprins prin entuziasmul pe care l-a suscitat, dar precizează că "nu are experiența sau ideile programului oferit de Hillary Clinton".

Clinton și Sanders sunt cot la cot în Iowa, iar senatorul din Vermont chiar o devansează pe fosta șefă a diplomației în New Hampshire, a doua etapă a alegerilor primare, care va avea loc la 9 februarie.

În ceea ce privește cursa republicană, comitetul a procedat mai degrabă prin eliminare, decât din entuziasm, notează AFP.

Comitetul l-a exclus pe Donald Trump, care domină totuși cursa pentru învestitura republicană, considerându-l incompetent și populist și estimând că nu are "nici experiența necesară în domeniile securității naționale, apărării sau comerțului mondial, și nici dorința de a se educa în aceste subiecte".

În ceea ce-l privește pe Ted Cruz, al doilea favorit republican în sondaje, comitetul apreciază că a intrat în cursă doar dintr-o ambiție personală. "Dl Cruz este gata să spună orice pentru a câștiga. Și cel mai rău este că ar risca apoi să facă ceea ce spune", menționează editorialiștii.

Alegerea se oprește prin urmare asupra lui John Kasich, actual guvernator al statului Ohio, considerat "singura alegere plauzibilă pentru republicanii obosiți de extremismul și lipsa de experiență afișate în aceste alegeri".

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată un prădător PNL mufat la resursele statului. A și dat primul tun

2 Noua modă la Buzău / eleva cu pușcălău

3 Rareș Bogdan / „În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu z…

4 Primul șoc pentru penali! Predoiu deschide ușa reintrării SRI în lupta anticorupție

5 PNL, porcării identice cu PSD! Îți vine să vomiți când citești așa ceva!

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante