New York Times îi susține pe Hillary Clinton și John Kasich în cursa pentru învestitura partidelor lor

New York Times îi susține pe Hillary Clinton și John Kasich în cursa pentru învestitura partidelor lor

Comitetul editorial al New York Times, cel mai prestigios din SUA, a anunțat sâmbătă că îi susține pe Hillary Clinton în cursa pentru învestitura democrată și pe John Kasich în cea republicană, relatează AFP și Reuters. Această declarație de susținere, care nu reprezintă o mare surpriză pentru candidata democrată și este în nota moderată a cotidianului în ceea ce privește candidatul republican, intervine cu două zile înainte de primele alegeri primare care vor avea loc luni, în statul Iowa.

"Alegătorii au șansa de a putea alege unul dintre candidații prezidențiali cei mai calificați din istoria modernă", afirmă comitetul, compus din 19 membri care au drept sarcină principală redactarea editorialelor cotidianului și sunt independenți de redacție.

Comitetul reamintește că a susținut-o pe Hillary Clinton de trei ori, de două ori în cursa pentru Senat și o dată în 2008 împotriva lui Barack Obama în cursa pentru învestitura democrată.

În ceea ce privește adversarii democrați ai lui Hillary Clinton în cursa pentru învestitură, editorialiștii recunosc că Bernie Sanders a surprins prin entuziasmul pe care l-a suscitat, dar precizează că "nu are experiența sau ideile programului oferit de Hillary Clinton".

Clinton și Sanders sunt cot la cot în Iowa, iar senatorul din Vermont chiar o devansează pe fosta șefă a diplomației în New Hampshire, a doua etapă a alegerilor primare, care va avea loc la 9 februarie.

În ceea ce privește cursa republicană, comitetul a procedat mai degrabă prin eliminare, decât din entuziasm, notează AFP.

Comitetul l-a exclus pe Donald Trump, care domină totuși cursa pentru învestitura republicană, considerându-l incompetent și populist și estimând că nu are "nici experiența necesară în domeniile securității naționale, apărării sau comerțului mondial, și nici dorința de a se educa în aceste subiecte".

În ceea ce-l privește pe Ted Cruz, al doilea favorit republican în sondaje, comitetul apreciază că a intrat în cursă doar dintr-o ambiție personală. "Dl Cruz este gata să spună orice pentru a câștiga. Și cel mai rău este că ar risca apoi să facă ceea ce spune", menționează editorialiștii.

Alegerea se oprește prin urmare asupra lui John Kasich, actual guvernator al statului Ohio, considerat "singura alegere plauzibilă pentru republicanii obosiți de extremismul și lipsa de experiență afișate în aceste alegeri".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale