NextStrain: Coronavirusul a suferit peste o sută de mutaţii minuscule, care acţionează ca amprentele genetice

NextStrain: Coronavirusul a suferit peste o sută de mutaţii minuscule, care acţionează ca amprentele genetice

Cum pandemia produsă de virusul Wuhan a băgat în carantină peste trei miliarde de persoane - infectând oficial peste 800.000 de oameni în 179 de ţări şi provocând peste 39.000 de decese -, oamenii de ştiinţă observă existenţa unei multitudini de tulpini,  potrivit USA Today .

Virusul a suferit peste o sută de mutaţii minuscule care acţionează ca amprentele genetice - permiţând cercetătorilor să vadă cum migrează şi se împarte în subtipuri similare, noi, care pot fi văzute pe site-ul NextStrain.org .

Secvenţializarea frecventă a virusului a permis cercetătorilor să tragă mai multe concluzii: de exemplu, distanţarea socială şi carantina par să funcţioneze în anumite zone şi virusul nu pare să devină mai letal pe măsură ce evoluează.

„Virusul se transformă genetic atât de încet, încât tulpinile de virus sunt fundamental foarte asemănătoare între ele”, susţine Charlies Chiu, specialist în boli infecţioase, din cadrul Universităţii din California, Şcoala de Medicină din San Francisco. „Focarele pot fi urmărite. Avem capacitatea de a face secvenţiere genomică aproape în timp real pentru a vedea ce tulpini sau linii circulă”, a adăugat el.

Chiu consideră, de asemenea, că este puţin probabil ca diferenţa dintre tulpini să fie responsabilă pentru modul diferit în care produce efecte asupra oamenilor - cei mai mulţi simţindu-se doar slăbiţi pentru o zi sau două, 15% au nevoie de spitalizare şi o rată a mortalităţii care variază în funcţie de ţară.

Virusul Wuhan, care provoacă boala COVID-19, a început să circule în China, la mijlocul lunii noiembrie. Genomul său este format din aproximativ 30.000 de perechi de bază - un om are peste 3 miliarde. Conform raportului, cele mai divergente tulpini ale virusului au doar 11 modificări ale perechilor de bază.

Până în prezent, cele mai multe cazuri de pe coasta de vest a SUA sunt legate de o tulpină identificată pentru prima dată în statul Washington. Este posibil să provină de la un bărbat care a fost în Wuhan, China, epicentrul virusului, şi s-a întors acasă pe 15 ianuarie. Este la doar trei mutaţii distanţă de tulpina originală Wuhan, potrivit lucrărilor efectuate la începutul focarului de către Trevor Bedford, biolog genetician la Fred Hutch, Seattle.

Pe Coasta de Est există mai multe tulpini, inclusiv cea de la Washington şi altele care par să-şi fi făcut drum din China în Europa, apoi în New York şi nu numai, a menţionat Chiu, citat de USA Today.

Potrivit cercetătorilor, virusul Wuhan nu se transformă genetic foarte rapid - de fapt, este de 8-10 ori mai lent decât virusul gripal şi mai aproape de alte coronavirusuri, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS).

În cele din urmă, şi poate cea mai bună veste a raportului - nu este de aşteptat să evolueze spontan într-o formă mai mortală, deoarece nu este sub presiune să evolueze din cauza naturii sale hiper-virulente.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /