Nicola Sturgeon: Regatul Unit pentru care Scoția a votat pentru a rămâne în 2014 nu mai există

Nicola Sturgeon: Regatul Unit pentru care Scoția a votat pentru a rămâne în 2014 nu mai există

"Regatul Unit pentru care Scoția a votat să rămână în 2014 nu mai există", a declarat duminică Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, după ce a subliniat că un nou referendum asupra independenței este "foarte probabil" acum, când britanicii au votat pentru a ieși din Uniunea Europeană, informează AFP.

"Voi face totul pentru a proteja interesele scoțienilor", a declarat doamna Sturgeon pentru BBC.

În 2014, scoțienii au votat în proporție de 55 % pentru a rămâne în Regatul Unit. Dar, potrivit unui sondaj Panelbase pentru Sunday Times, ei ar fi 52 % care ar vota pentru independență astăzi. Potrivit unui alt sondaj realizat de ScotPulse, 59 % dintre scoțieni ar vota pentru independență.

"Cred că scoțienii ar găsi inacceptabil" ca guvernul britanic să le refuze desfășurarea unui nou referendum, a declarat Sturgeon. "Nu l-aș sfătui deloc pe viitorul prim-ministru să adopte această poziție", a mai spus ea după ce David Cameron a demisionat din funcție vineri.

Odată rezultatul cunoscut, premierul scoțian a declarat că un nou referendum asupra independenței Scoției este "foarte probabil" în următorii doi ani.

Ea a cerut, de asemenea, un loc la masa negocierilor cu Bruxelles-ul în cadrul negocierilor pentru retragerea britanică.

"Ceea ce se va întâmpla este că vor exista consecințe foarte dureroase pentru Regatul Unit.(...) Vreau să încerc să protejez Scoția de acestea", a spus ea duminică.

Întrebată ce vrea să obțină în timpul negocierilor și dacă va acționa pentru ca Scoția să încerce să intre în UE, ea a răspuns: "Nu va fi o decizie asupra Scoției care pleacă, va fi o decizie asupra Scoției care rămâne".

"Argumentația noastră este că noi nu vrem să ieșim.Nu vrem să ieșim, iar apoi să revenim", a mai spus ea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

2 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

3 Augustin Zegrean / Votul pentru șefia Consiliului Legislativ este nul

4 Primele semne ale apropierii dintre PSD și USR PLUS

5 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…