Nicola Sturgeon: Regatul Unit pentru care Scoția a votat pentru a rămâne în 2014 nu mai există

Nicola Sturgeon: Regatul Unit pentru care Scoția a votat pentru a rămâne în 2014 nu mai există

"Regatul Unit pentru care Scoția a votat să rămână în 2014 nu mai există", a declarat duminică Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, după ce a subliniat că un nou referendum asupra independenței este "foarte probabil" acum, când britanicii au votat pentru a ieși din Uniunea Europeană, informează AFP.

"Voi face totul pentru a proteja interesele scoțienilor", a declarat doamna Sturgeon pentru BBC.

În 2014, scoțienii au votat în proporție de 55 % pentru a rămâne în Regatul Unit. Dar, potrivit unui sondaj Panelbase pentru Sunday Times, ei ar fi 52 % care ar vota pentru independență astăzi. Potrivit unui alt sondaj realizat de ScotPulse, 59 % dintre scoțieni ar vota pentru independență.

"Cred că scoțienii ar găsi inacceptabil" ca guvernul britanic să le refuze desfășurarea unui nou referendum, a declarat Sturgeon. "Nu l-aș sfătui deloc pe viitorul prim-ministru să adopte această poziție", a mai spus ea după ce David Cameron a demisionat din funcție vineri.

Odată rezultatul cunoscut, premierul scoțian a declarat că un nou referendum asupra independenței Scoției este "foarte probabil" în următorii doi ani.

Ea a cerut, de asemenea, un loc la masa negocierilor cu Bruxelles-ul în cadrul negocierilor pentru retragerea britanică.

"Ceea ce se va întâmpla este că vor exista consecințe foarte dureroase pentru Regatul Unit.(...) Vreau să încerc să protejez Scoția de acestea", a spus ea duminică.

Întrebată ce vrea să obțină în timpul negocierilor și dacă va acționa pentru ca Scoția să încerce să intre în UE, ea a răspuns: "Nu va fi o decizie asupra Scoției care pleacă, va fi o decizie asupra Scoției care rămâne".

"Argumentația noastră este că noi nu vrem să ieșim.Nu vrem să ieșim, iar apoi să revenim", a mai spus ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”