Nicolae Ciucă a discutat cu Ursula von der Leyen despre ajustarea țintelor și jaloanelor din PNNR pentru a răspunde nevoilor actuale

Nicolae Ciucă a discutat cu Ursula von der Leyen despre ajustarea țintelor și jaloanelor din PNNR pentru a răspunde nevoilor actuale

Premierul a discutat cu preşedinta Comisiei Europene privind aderarea României la Schengen, stadiul îndeplinirii recomandărilor MCV și implementarea PNRR, unde a arătat necesitatea ajustării țintelor și jaloanelor din PNRR pentru a răspunde la nevoile actuale.

Nicolae Ciucă a discutat cu Ursula von der Leyen FOTO Guvernul României

„Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”,a transmis premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuției cu șefa Comisiei Europene, șeful Executivului român a „menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene”.

Șeful Executivului a dat asigurări și privind angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței”, a mai arătat sursa citată.

Totodată, șeful Guvernului a arătat că „sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport”.

Războiul din Ucraina, pe agenda discuțiilor

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, subiectele discuției dintre cei doi oficiali au abordat și temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, premierul României „a subliniat importanța acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piața UE a produselor din această țară și eliminarea tarifelor de roaming”.

De asemenea, șeful Executivului a reiterat și „angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacție recunoașterea de către președinta Comisiei Europene a eforturilor autorităților si cetățenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaților din Ucraina, respectiv susținerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina”.

Vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu mai mulți oficiali

Premierul Nicolae Ciucă efectuează o vizită la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu mai mulți oficiali, printre care și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și șefa Parlasmentului European Roberta Metsola.

Premierul este însoţit şi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și de ministrul Justiției Cătălin Predoiu.

Miercuri, experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre prezintă, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...