Nicolae Ciucă, despre ridicarea MCV: În noiembrie putem avea raport pozitiv

Nicolae Ciucă, despre ridicarea MCV: În noiembrie putem avea raport pozitiv

Nicolae Ciucă susține că, în luna noiembrie, România ar putea primi raport pozitiv pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), procedura fiind invocată de premierul olandez pentru a justifica reținerile Olandei privind aderarea României la Schengen.

Nicolae Ciucă anunță demersuri pentru ridicarea MCV. Foto: Gov.ro

"Mai întâi de toate, trebuie ca legile justiţei să fie adoptate în Parlament. (..) Săptămâna viitoare sperăm ca întregul proces să fie finalizat", a declarat premierul României.

Nicolae Ciucă a menţionat că există coordonare cu reprezentanţii Comisiei Europene. "Odată ce vor fi promulgate (n.r. legile justiţiei), putem ca în noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV", a afirmat demnitarul.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare este o procedură de verificare a progreselor privind reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei, instituită în contextul aderării României la Uniunea Europeană.

MCV, invocat de Olanda

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că statul pe care îl reprezintă nu se opune primirii în Schengen a României, dar că vrea să se asigure că îndeplinește toate condițiile, menţionând în acest sens MCV.

„E foarte important ca toată informația să fie pe masă. Comisia Europeană lucrează acum. Olanda nu se opune aderării României la Schengen. De aceea am menționat MCV-ul (n.r. – Mecanismul de Cooperare și Verificare). Trebuie să avem suficienți pași pozitivi și să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcuți pași înainte”, a declarat premierul olandez, care nu a vrut să dea vreun termen privind momentul când România ar putea fi primită în Schengen.

Declaraţia premierului olandez a fost făcută în România, prezenţa lui Mark Rutte fiind justificată prin vizita la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov, unde sunt dislocați inclusiv militari din Țările de Jos.

Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă l-au însoţit pe oficialul olandez, în declaraţiile de presă ulterioare evenimentului cei doi demnitari invocând oportunitatea aderării României la Schengen.

De altfel, Klaus Iohannis a precizat că o ratare a aderării ţării noastre la Schengen ar duce la creşterea euroscepticismului în România, dar crede că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că varianta luată în calcul este „reușita”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro