Nicolicea: Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției trebuie votată în plen cu două treimi din totalul deputaților

Nicolicea: Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției trebuie votată în plen cu două treimi din totalul deputaților

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cu privire la redefinirea familiei va intra în plenul Camerei, iar pentru a fi aprobată are nevoie de votul a două treimi din numărul total al deputaților, a declarat marți președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea.

"A existat un aviz pozitiv pe această inițiativă cetățenească și de la Curtea Constituțională, ceea ce este foarte important, și de la Consiliul Legislativ. Acum va intra pe ordinea de zi a plenului Camerei la o dată pe care o va decide Biroul permanent și noi va trebui să decidem cu votul a două treimi din numărul total al deputaților dacă această inițiativă este aprobată de către Cameră. Va urma aceeași procedură și la Senat. Dacă vor exista deosebiri între cele două forme va avea loc o comisie de mediere. Raportul comisiei de mediere se va întoarce după aceea la Camera care nu a fost de acord în primă fază. Dacă este acceptat, este în regulă, dacă nu, plenurile reunite vor decide cu votul a trei pătrimi cu privire la textul final", a explicat Nicolicea, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, ținând cont de această procedură de mediere, unii deputați care au vrut să vină cu amendamente la proiect nu le-au mai depus, pentru a nu îngreuna adoptarea lui.

Nicolicea a menționat că parteneriatul civil și concubinajul nu au legătură cu această definiție din Constituție a familiei.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat marți raport favorabil, cu majoritate de voturi, inițiativei cetățenești pentru revizuirea Constituției cu privire la redefinirea familiei .

Inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consfințită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Asta e din ciclul / Judecați voi...

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie