Nicolicea: Voi prezenta proiectul privind referendumul la grupul PSD când am o formă finală

Nicolicea: Voi prezenta proiectul privind referendumul la grupul PSD când am o formă finală

Președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a anunțat miercuri că va supune, cel mai probabil săptămâna viitoare, analizei grupului PSD proiectul său de lege privind organizarea referendumului, după ce va avea o formă finală a textului. 

"Evident că la grup, după ce ai o formă finală, o prezinți, nu prezinți altceva. Deocamdată nu am făcut o astfel de propunere. Probabil că săptămâna viitoare, când găsim o formă finală, o vom da grupului, grupul va analiza dacă o va susține sau nu. Ceea ce am încercat noi este altfel decât s-a făcut până acum, adică o consultare preliminară ca să luăm păreri și puncte de vedere de la toată lumea și să venim cu o propunere îmbunătățită de la început. După ce vom avea o formă finală se depune la grup. Președintele PSD, domnul Dragnea, are un cuvânt foarte important de spus, ca să nu zic că are și drept de veto", a declarat Nicolicea, la Palatul Parlamentului.

Acesta a organizat o a doua dezbatere în cadrul Comisiei juridice pe proiectul de lege pe care l-a inițiat cu privire la modificarea legii referendumului.

Potrivit inițiativei legislative, poporul român îți exercită suveranitatea națională prin referendum cu caracter decizional, cu privire la revizuirea Constituției și demiterea președintelui României.

"La cererea președintelui, poporul român își exprimă voința prin referendum cu caracter consultativ cu privire la probleme de interes național. Nu pot face obiectul referendumului problemele care, potrivit art. 152 din Constituție, nu pot fi supuse revizuirii. (...) Nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ține de competența exclusivă a Parlamentului. Referendumul pentru demiterea președintelui este obligatoriu și se stabilește prin hotărârea Parlamentului în condițiile prevăzute la art. 95 din Constituție, iar rezultatul acestuia este obligatoriu", se arată în proiect.

O altă prevedere a acestei inițiative menționează că președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să își exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes național, iar rezultatul acestuia este consultativ.

Nicolicea a afirmat că va mai avea o discuție cu colegii săi din comisie cu privire la neintroducerea unui alt eveniment simultan cu referendumul decizional, dar și pentru a se analiza dacă anumite prevederi din Constituție îi limitează președintelui atribuțiile în materie de referendum.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...