Nicușor Constantinescu, ARESTAT!

Nicușor Constantinescu, ARESTAT!

Curtea de Apel Constanţa a admis, vineri seara, cererea procurorilor DNA Constanţa de arestare a preşedintelui Consiliului Judeţea, Nicuşor Constantinescu, transmite corespondentul MEDIAFAX. Curtea de Apel Constanţa a admis cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicușor Constantinescu, pe o perioadă de 30 de zile.

Decizia începe de la data punerii în executare a mandantului de arestare preventivă, Curtea de Apel Constanţa dispunând emiterea de îndată a acestuia.

Nicuşor Constantinescu avea joi termen la Curtea de Apel Constanţa în dosarul Centrului Militar Zonal, însă miercuri seara acesta s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa cu probleme urologice şi a fost internat de către medici. 

Un echipaj de jandarmi s-a deplasat la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu pentru a pune în aplicare mandatul de aducere la instanţă în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa, însă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a fost găsit acasă, fiind internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Ca urmare a acestui fapt, procurorii DNA Constanţa au cerut, joi, înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv, termenul fiind stabilit pentru vineri, la Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii spun că Nicuşor Constantinescu s-ar fi sustras de la obligaţiile prevăzute prin măsura controlului judiciar, respectiv obligaţia de a se prezenta la instanţă la termenele prevăzute, după ce, în ultima perioadă, preşedintele CJ Constanţa s-a internat de mai multe ori în diverse unităţi sanitare chiar în preajma termenelor de judecată.

La sfârşitul lunii octombrie 2015, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul Centrului Militar Zonal, pentru abuz în serviciu.

În urma condamnării în acest dosar, care nu este însă definitivă, preşedintelui CJ Constanţa i-a fost interzis să îşi exercite dreptul de a ocupa o funcţie publică, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Nicuşor Constantinescu a fost obligat la plata sumei de 72.642,7 lei, actualizată cu indicele inflaţiei la data efectuării plăţii, către partea civilă Ministerul Apărării Naţionale - Statul Major General, restul pretenţiilor civile formulate de MApN fiind respinse ca nefondate. De asemenea, Nicuşor Constantinescu a fost obligat la plata sumei de 8.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Nicuşor Constantinescu se află sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru un prejudiciu de opt milioane de euro şi în cel al Centrului Militar Zonal, în care are şi interdicţia de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată cu apel.

În acest dosar, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Comunicatul DNA 

La data de 19 mai 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au formulat propunerea de înlocuire a măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive față de inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (vezi comunicat nr. 510/VIII/3 25 aprilie 2014).

Propunerea a fost înaintată Curții de Apel Constanța.

Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a încălcat în mod repetat una din obligațiile impuse prin Încheierea din 05.12.2014, emisă de Curtea de Apel Constanța, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar şi anume aceea de a se prezenta la instanţa de judecată ori de câte ori era chemat.

Potrivit referatului de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu măsura mai grea a arestării preventive, a rezultat că, de la data de 29 martie 2016 până în prezent, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, cu rea credință, a lipsit de la toate termenele de judecată, motivând faptul că este nedeplasabil ca urmare a unei intervenții chirurgicale la un picior, fiind internat ulterior, pentru recuperare, la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
Instanța de judecată chiar a încercat să îl audieze pe inculpat în incinta sanatoriului, dar acesta din urmă nu a fost de acord.
Deși inculpatul pretindea că nu se putea deplasa, până în prezent acesta a părăsit de mai multe ori Sanatoriul Balnear Techirghiol pentru a-și rezolva diverse „probleme personale ”.
De exemplu, la data de 14 mai 2016, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a participat la sărbătorirea a 25 de ani de la absolvirea facultății, implicându-se foarte activ în organizarea evenimentului respectiv prin: invitarea şi cazarea unor persoane, stabilirea numărului participanţilor, angajarea unei formaţii care să asigure fondul muzical, etc.
Mai mult într-o publicație locală au fost publicate ulterior fotografii realizate în aula facultății în care inculpatul apare poziționat pe unul dintre cele mai de sus rânduri ale sălii.
Din referatul procurorilor se desprinde concluzia că, în perioada respectivă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a fost perfect capabil din punct de vedere fizic să se deplaseze în afara sanatoriului balnear atunci când interesele personale i-au dictat-o, însă a refuzat de mai multe ori să se prezinte în instanţă pentru a participa la procedura în cadrul căreia chiar el a insistat să fie audiat, urmărind cu rea credinţă tergiversarea cauzei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa