Nicuşor Dan, părăsitde partidele dreptei la alegerile din 2024. Cine sunt numele vehiculate pentru fotoliul de primar al Capitalei

Nicuşor Dan, părăsitde partidele dreptei la alegerile din 2024. Cine sunt numele vehiculate pentru fotoliul de primar al Capitalei

La alegerile locale din 2024, cursa pentru Primăria Capitalei ar putea fi total diferită de cea din 2020, în contextul în care actualul edil al Bucureştiului, Nicuşor Dan, ar urma să nu mai beneficieze de susţinerea partidelor care l-au ajutat să urce pe fotoliul de primar. Potrivit surselor „Adevărul”, formaţiunile politice de dreapta, PNL şi USR, fug de varianta susţinerii unui candidat care nu face parte din aparatul de partid şi care se confruntă şi cu o imagine mai degrabă negativă, dat fiind stilul de administrare a oraşului de către Nicuşor Dan.

Cu toate acestea, primarul general speră la un nou mandat. „Eu sper ca o alianţă de dreapta să mă susţină la Primăria Bucureştiului, peste doi ani şi câteva luni. O să vedem. Până atunci, important este să facem lucrurile pe care le aşteaptă bucureştenii”, a declarat Nicuşor Dan, într-un interviu pentru B1 TV.

Dacă în 2020 Primăria Capitalei a fost câştigată de dreapta cu susţinerea unei alianţe între liberali şi membrii USR, după patru ani de mandat, foştii aliaţi ar putea să îl contracandideze pe actualul primar.

PNL, „un partid mare, cu multe soluţii”

Oficial, PNL e rezervat şi faţă de o susţinere a lui Nicuşor Dan, dar şi faţă de anunţarea unui candidat propriu la Primăria Capitalei. „Suntem încă la mijlocul unui mandat la conducerea Primăriei Bucureştiului, un mandat în care PNL aşteaptă de la Nicuşor Dan să onoreze obligaţiile pe care şi le-a asumat, să confirme promisiunile pe care le-a făcut în faţa bucureştenilor prin programul său”, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, într-un răspuns pentru „Adevărul”.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor a punctat însă că „PNL este un partid mare, care are mereu soluţii, candidaţi, pentru orice primărie din România, inclusiv pentru Bucureşti”, lansând astfel un avertisment la adresa actualului primar. Ionuţ Stroe a explicat însă că „discuţia despre alegeri este încă depărtată, de perspectivă” şi că liberalii vor analiza „la timpul potrivit care dintre ele este cea mai bună variantă pentru dezvoltarea Bucureştiului”.

Surse din conducerea partidului au declarat pentru „Adevărul” că PNL i-ar avea în vedere pe europarlamentarul Rareş Bogdan şi pe şeful PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, în privinţa candidatului pentru conducerea Primăriei Capitalei. Ciucu a dovedit că ştie atât administraţie, cât şi să negocieze politic, dovadă modul cum reuşeşte să conducă Primăria Sectorului 6, fără scandaluri şi foarte prezent în spaţiul public. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, în funcţie de potenţialul de creştere al acestuia şi de situaţia de la începutul lui 2024, Ciucu ar fi prima opţiune. Pe de altă parte, Rareş Bogdan e văzut ca un adversar numai bun pentru a fi contracandidatul Gabrielei Firea, însă îi lipseşte experienţa în administraţia locală. De altfel, din partea PSD, Firea şi-a anunţat deja intenţia de a candida pentru un nou mandat de primar general, iar un adversar intern, strict pentru Capitală, care să-i pună piedici, nu există.

USR, candidat propriu

Şi foştii aliaţi ai primarului din USR păstrează liniştea în ceea ce priveşte candidatul pentru conducerea Capitalei. Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat că susţinerea primarului este decisă de filiale întotdeauna. „Vom avea o discuţie în partid, în cadrul filialei Bucureşti şi vom decide pe cine vom susţine. E prematur să discutăm acum de localele din 2024”, a susţinut Moşteanu.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, de data aceasta, candidatul USR ar putea fi fostul ministru Vlad Voiculescu, care se bucură de popularitate la nivel intern în partid, atât din aripa PLUS, cât şi din cea a vechiului USR. Voiculescu este şi cel mai popular USR-ist din social media, un instrument important pentru Capitală. Spre deosebire de alte oraşe, USR are şi atuul că în Capitală a obţinut, la ultimele scrutine, rezultate mult peste PNL, fiind cel mai mare partid de centru dreapta.

Salvarea, în mâinile foştilor liberali

Actualul primar s-ar putea bucura însă de o susţinere din partea partidului nou înfiinţat de fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban. Forţa Dreptei a strâns mai mulţi foşti membri PNL, iar Orban, deşi aflat într-o situaţie asemănătoare şi izolat politic, rămâne în continuare un susţinător al lui Nicuşor Dan, având inclusiv oameni apropiaţi în instituţia condusă de primarul general, cu toate că a părăsit PNL acum mai bine de o jumătate de an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante