Nicușor Dan propune ca PNL să-l susțină necondiționat; Predoiu vrea un sondaj privind câștigătorul dreptei

Nicușor Dan propune ca PNL să-l susțină necondiționat; Predoiu vrea un sondaj privind câștigătorul dreptei

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, consideră că singura soluție ca electoratul de centru-dreapta să aibă opțiunea unui singur candidat cu șanse la câștigarea funcției de primar general este ca PNL să-și ceară scuze pentru modul în care a administrat alături de PSD Bucureștiul și să-l susțină pe el candidat, în vreme ce candidatul PNL, Cătălin Predoiu, propune realizarea unui sondaj în ultima săptămână de campanie, în urma căruia cel mai bine plasat dintre cei doi să fie susținut de votanții de dreapta.

Cei doi au fost prezenți la o dezbatere organizată de Grupul de Dialog Social și intitulată "Pe mâna cui lăsăm Bucureștiul ? Nicușor Dan vs Cătălin Predoiu", moderată de Andreea Pora și Andrei Cornea, pornind de la necesitatea unei soluții unitare de candidat al votanților de dreapta în condițiile în care sondajele de opinie o dau câștigătoare la alegerile din 5 iunie pe Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general.

"Răspunsul meu o să fie foarte scurt. (...) Pentru mine, fiecare dintre noi suntem în serviciul persoanelor care vor să ne voteze. Și mesajul pe care oamenii mi-l dau, și pe stradă când mă întâlnesc cu ei, și pe Facebook, este: ne-am săturat de PSD și de PNL. Eu nu pot să trădez acești oameni. E adevărat, sunt unii care spun: trebuie să vă aliați cu PNL-ul. Raportul este de doi la unu pentru prima categorie", a declarat Nicușor Dan.

El a adăugat că oamenii îi transmit acest lucru pentru că "cel puțin în administrația publică din București în multe locuri a fost un blat evident PSD-PNL".

"La Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4 erau hotărâri ale consiliului local în unanimitate. (...) În afară de asta, îmi pare rău să o spun, dar eu care sunt în această luptă de 10 ani de zile să mă retrag în fața domnului Predoiu, o persoană distinsă, care, totuși, a venit în povestea asta de două săptămâni-trei săptămâni. (...) Nu sunt în locul PNL, dar pot să am o opinie despre ce ar putea să facă PNL în această situație. Și cred că un mesaj tranșant al PNL care să spună: am greșit, inclusiv noi, în administrația publică din București, am greșit și ca o dovadă că vrem să schimbăm acest mod de lucru susținem pe cineva care a dovedit prin cei 10 de ani de activitate că este onest și că este o garanție pentru a schimba acest mod de lucru. Deci o astfel de declarație din partea PNL cred că ar fi apreciată de către oricine votează tradițional PNL. Și nu cred că este târziu ca lucrul aceasta să se întâmple, dar devine, pe zi ce trece, tot mai târziu", a declarat candidatul USB la Primăria Capitalei.

La rândul său, candidatul PNL, Cătălin Predoiu, a precizat că încă de când a acceptat candidatura la Primăria Capitalei s-a arătat deschis "unei coagulări a tuturor votanților de centru-dreapta, în general, a votanților anti-PSD".

"Nu am gândit o structură politică pentru că era prematur, dar am lansat acest mesaj care implica și o astfel de posibilitate în focul campaniei electorale. (...) Răspunsul pe care l-am primit foarte rapid, la unison, a fost nu, noi mergem pe drumul nostru pentru că PNL a fost în USL. Îl consider un răspuns imatur, a fost imatur atunci, îl consider imatur și astăzi. (...) USL nu va mai exista, nu cu PNL. (...) Într-adevăr domnul Dan se ocupă de București de opt ani de zile, mai bine, mai rău, se ocupă, eu nu m-am ocupat de această candidatură decât două săptămâni. Relevante sunt sondajele din ultima săptămână de campanie. Este foarte simplu de rezolvat problema, o casă de sondaj, comun agreată, care va face acest sondaj și îl va pune pe masă cu tot cu baza de date, în ultima săptămână. Și atunci vedem", a declarat Predoiu.

El a spus că propunerea sa este agreată de conducerea PNL, întrebat în acest sens în timpul dezbaterii. "Am acordul partidului. Urma să facem anunțul în conferința de presă de marți dimineață", a spus Predoiu.

Nicușor Dan a precizat că răspunsul său rămâne în continuare "negativ" față de propunerea avansată de Predoiu. "Nu, răspunsul meu este negativ. Chiar mergând în ipoteza asta e foarte simplu. Mare parte din votanții care intenționează să mă voteze pe mine acum nu merg către candidatul PNL. (...) Cei care spun acum că intenționează să voteze candidatul PNL-ului, vor merge către un candidat anti-PSD în situația în care candidatul PNL se retrage", a spus Nicușor Dan.

În cadrul discuțiilor, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu a spus că "o propunere decentă" din partea PNL ar fi să-i acorde susținerea lui Nicușor Dan, iar Cătălin Predoiu să se retragă, având în vedere, între altele, că președintele Iohannis îl vede ca variantă de premier.

"Dumneavoastră (Cătălin Predoiu — n.r.) veniți acum ca un candidat sprijinit de un partid foarte important și foarte respectabil, dar cu o istorie foarte recentă în această candidatură. Eu cred că în situația de față, indiferent care este rezultatul acelei case de sondaj care ar trebui să se pronunțe cu trei zile înainte de alegeri, soluția ar fi ca PNL să facă o propunere decentă. Propunerea decentă a PNL ar fi de a se da înapoi, (...) în favoarea domnului Nicușor Dan. (...) Asta ar garanta victoria domnului Nicușor Dan ca primar general, dumneavoastră nu pierdeți nimic fiindcă aveți în viitor susținerea președintelui pentru un post de prim-ministru, la nivelul CGMB s-ar putea face o alianță între forța politică a PNL și un partid nou apărut, acest USB, care vine cu propuneri importante, cu inițiative, cu idei, o istorie de 10 ani în apărarea Bucureștiului", a declarat Alexandrescu.

Candidatul PNL a apreciat la finalul dezbaterii că nu consideră un eșec rezultatul discuțiilor de la GDS, față de opinia exprimată de Andrei Cornea în acest sens, și că se putea considera astfel dacă "PNL ar fi venit să spună că își retrage propunerea", precizând că oferta liberală va fi menținută în continuare. "Ar fi fost sfârșitul discuțiilor. (...) Este maximum ce putea face PNL", a mai spus Predoiu.

La dezbatere au mai participat Gabriel Liiceanu, Sorin Alexandrescu, membri ai GDS, reprezentanți ai ong-urilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”