Nicușor Dan:USR vrea interzicerea accesului la funcția publică pentru mai multe infracțiuni decât în prezent

Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat vineri, la Timișoara, că formațiunea sa dorește extinderea plajei de infracțiuni la care să se aplice sancțiuni complementare care să interzică făptuitorului ocuparea unei funcții publice pentru un număr de ani, în funcție de infracțiune.

''Colegii mei (juriști, n.r.) vor veni cu o propunere de modificare a Codului penal, în care o să introducă această sancțiune complementară. (...). Ei au studiat deciziile Curții Constituționale, practica CEDO, au văzut care este limita între interesul public de a nu avea persoane cu moralitate îndoielnică în funcția publică și dreptul individual de a fi ales. Soluția găsită de ei și pe care o vor înainta ca proiect de lege este ca pentru mult mai multe dintre infracțiunile prevăzute de Codul penal, în afară de sancțiunea penală prevăzută de cod să existe o sancțiune complementară, pe care judecătorul să o pronunțe și care să-i interzică accesul la funcția publică un număr de ani în funcție de infracțiune'', a spus Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, în momentul de față sunt doar șapte astfel de infracțini pentru care se aplică obligatoriu sancțiunea complementară menționată, pentru altele 70 ea este opțională, iar pentru restul infracțiunilor nu este prevăzută deloc.

Liderul USR a precizat că legea nu poate acționa retroactiv și că ''este în paralel pentru parlamentari și aleșii locali și va intra în vigoare de la următoarea rundă de alegeri''.

Proiectul este în faza de a fi depus la parlament în numele USR.

În cadrul conferinței de presă , Nicușor Dan a mai declarat că observația sa generală este că întreaga politică economică a actualului guvern nu este sustenabilă.

''Dacă ne uităm la venituri, cheltuieli, deficit este ceva ce nu se leagă'', a spus Dan.

El crede că salariile de până acum, față de responsabilitatea pe care oamenii o au, erau ''nerezonabil de mici'' și este permanent o presiune a primarilor care sunt nemulțumiți de faptul că ''au în subordine, în special pe compartimentele de fonduri europene, oameni care câștigă mai mult decât ei, în timp ce responsabilitatea pentru orice act semnat în primărie este a primarului''.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 12 state au activat Garda Națională din cauza revoltelor care s-au extins pe întreg teritoriul american

3 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

4 Rareș Bogdan, veste tristă pentru Ciuma Roșie: PSD să-și ia adio de la guvernare, cât timp va fi Klaus Iohanni…

5 Economia Suediei, țara cu cea mai controversată politică anticoronavirus, a crescut în primul trimestru

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic