Nigeria: Cel puțin 31 de pescari au fost uciși sâmbătă de gruparea jihadistă Boko Haram (surse locale)

Nigeria: Cel puțin 31 de pescari au fost uciși sâmbătă de gruparea jihadistă Boko Haram (surse locale)

Cel puțin 31 de pescari au fost uciși de gruparea jihadistă Boko Haram, pe malurile nigeriene ale lacului Ciad, s-a aflat luni seara din surse locale, preluate de AFP.

Luptători înarmați au invadat sâmbătă două insule de pe lacul Ciad și au masacrat pescarii aflați în zonă.

Jihadiștii din "Boko Haram au atacat insulele Duguri și Dabar Wanzam și au ucis 31 de oameni", a precizat Babakura Kolo, membru al milițiilor civile, pentru AFP. "14 au fost uciși la Duguri și 17 la Dabar Wanzam", a adăugat acesta.

Pescarii, veniți din regiunea Baga, se deplasează în mod regulat pe lac timp de mai multe zile la bordul unor ambarcațiuni de lemn, explică Musa Ari, un alt membru al unei miliții locale.

El a confirmat atacul comis în weekend în această regiune devastată de ani de conflict, fără comunicații și unde este aproape imposibil de ajuns.

Un pescar din Baga, Sallau Inuwa, care a mers luni în capitala statului Borno, Maiduguri, a dat alerta.

"Luptătorii s-au împărțit în două grupuri", a spus acesta, pentru AFP.

Conform acestuia, jihadiștii au cruțat viața unui pescar pe care l-au obligat să transporte corpurile colegilor săi până la Baga: o amenințare menită să descurajeze orice comerț și orice exploatare a lacului de către civili.

Armata tocmai ridicase interdicția de pescuit în lac, permițând sătenilor, a căror supraviețuire depinde în mare parte de ajutorul alimentar, să meargă să se aprovizioneze ei înșiși.

Nicio sursă militară sau oficială nu a dorit să comenteze aceste noi atacuri de mare anvergură, care sunt în creștere în regiune în ultimele luni.

Deși armata nigeriană a reluat controlul localității Baga în februarie 2015, împrejurimile acesteia rămân inaccesibile. Combatanții utilizează insulele presărate pe lacul Ciad ca baze de retragere.

Conflictul cu Boko Haram a făcut peste 20.000 de morți și 2,6 milioane de strămutați din 2009 și a distrus întreaga economie din regiunea lacului Ciad, unde imensa majoritate a populației suferă de malnutriție severă.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...