Noaptea minții!/Cecuri de doar 600 de dolari pentru americani, ajutoare de sute de milioane pentru palestinieni, Tibet sau Sudan, în noul Pachet de ajutor anti-Covid adoptat luni seara de Congresul de la Washington!

Noaptea minții!/Cecuri de doar 600 de dolari pentru americani, ajutoare de sute de milioane pentru palestinieni, Tibet sau Sudan, în noul Pachet de ajutor anti-Covid adoptat luni seara de Congresul de la Washington!

Pachetul de ajutor anti-Covid adoptat luni seara de Congresul de la Washington, care conține un plan de susținere economică de 900 de miliarde de dolari și un pachet de cheltuieli guvernamentale de 1,4 miliarde de dolari, include o serie de propuneri financiare controversate, între care acordarea de ajutoare financiare de sute de milioane de dolari pentru Cambodgia, palestinieni, Egipt sau Sudan, în timp ce prevede oferirea de cecuri de doar 600 de dolari americanilor a căror situație economică a fost afectată din cauza pandemiei, relatează  G4Media.ro .

Președintele Donald Trump a respins pachetul de stimulare a economiei, numindu-l „o rușine” şi solicitând în special creșterea cuantumului în cazul cecurilor destinate familiilor americane. Într-un semn de bipartizanat rar întâlnit la Washington în ultimii ani, diverși politicieni democrați și republicani au anunțat că susțin propunerea liderului de la Casa Albă de mărire a sumei de bani oferite americanilor.

Marți seara,  într-un mesaj video postat pe Twitter , președintele Trump a cerut Congresului să modifice proiectul de lege de susținere a economiei afectate de coronavirus și să tripleze plățile către americani. Liderul de la Casa Albă a afirmat că pachetul „este cu adevărat o rușine,” plin de propuneri „risipitoare.”

„Se numește proiectul de lege de ajutor COVID, dar nu are aproape nimic de-a face cu COVID,” a afirmat Trump.

Planul de 900 de miliarde de dolari include plăți unice de 600 de dolari către majoritatea americanilor, dar Trump a spus că suma ar trebui să fie de 2.000 de dolari. Pachetul de măsuri – la care negociatori democrați și republicani au lucrat, cu întreruperi, încă din luna iulie – este legat de un plan de cheltuieli guvernamentale mai mare, care include finanțarea ajutorului extern, precum și un proiect de cheltuieli de 1,4 miliarde de dolari pentru finanțarea agențiilor federale pentru următoarele nouă luni (așa-numitul omnibus). Aceste agenții vor trebui să se închidă dacă președintele se opune prin veto sau refuză să semneze pachetul de legi până lunea viitoare, la miezul nopții.

Planul adoptat luni seara de congresmenii americani după multe negocieri dificile nu poate intra în vigoare fără semnătura președintelui. Majoritatea legislației care vine de la Congres necesită aprobarea liderului de la Casa Alba înainte de a deveni lege. Dacă președintele respinge acest proiect de lege, ar fi necesare cel puțin două treimi din fiecare cameră a Congresului – Camera Reprezentanților și Senatul – ca să anuleze veto-ul prezidențial.

Planul de ajutor și cheltuieli guvernamentale, adoptate la comun, are 5.593 de pagini și  a fost dezvăluit luni la prânz . Legiuitorii au avut la dispoziție doar șase ore pentru a-l citi înainte de a-l vota. De altfel, mai mulți congresmeni au protestat că nu li s-a oferit ocazia să citească conținutul documentului. Cu toate acestea, proiectul de lege a trecut prin Camera Reprezentanților cu 359 de voturi pentru și 53 împotrivă, în timp ce, în Senat, a fost adoptat cu 92 de voturi pentru și 6 împotrivă.

Criticile lui Trump

În mesajul transmis de la Casa Albă, Trump a criticat cheltuielile pentru alte țări incluse în proiectul de lege, susținând că acești bani ar trebui să ajungă la americanii care se confruntă cu dificultăți majore rezultate din închiderea sectoarelor economiei SUA.

„Acest proiect de lege conține 85,5 milioane de dolari în ajutor pentru Cambodgia, 134 de milioane de dolari pentru Myanmar, 1,3 miliarde de dolari pentru Egipt și armata egipteană, care va merge și va cumpăra aproape exclusiv echipamente militare rusești, 25 de milioane pentru democrație și programe de gen în Pakistan, 505 milioane de dolari către Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua și Panama,” a afirmat Trump.

Președintele s-a întrebat de ce Kennedy Center, un complex dedicat performanțelor artistice in Washington DC, ar trebui să primească 40 de milioane de dolari deși nu este deschis și de ce proiectul a alocat mai mult de un miliard de dolari muzeelor și galeriilor din capitala federală.

„Congresul a găsit o mulțime de bani pentru țări străine, lobbyiști și interese speciale, în timp ce a trimis minimul necesar americanilor care au nevoie de ei. Nu a fost vina lor. A fost vina Chinei,” a afirmat liderul american, vorbind de sursa pandemiei care a făcut ravagii pe glob.

„Îi cer Congresului să amendeze acest proiect de lege şi să mărească ridicol de scăzuta sumă de 600 de dolari la 2.000 sau 4.000 de dolari pentru un cuplu. De asemenea, cer Congresului să scape de elementele inutile şi costisitoare ale acestei legi și să-mi trimită o lege adecvată, altfel următoarea administrație va trebui să livreze un pachet de ajutor COVID,” a declarat președintele Trump.

Pachetul de ajutor conține o serie de măsuri pentru ajutorarea a zeci de milioane de americani care se luptă să supraviețuiască în economia afectată de pandemie. Plățile unice de 600 de dolari reprezintă jumătate din suma furnizată prin precedentul pachet de ajutor din martie, care a fost în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

Pachetul adoptat luni extinde beneficiile federale pentru șomeri până la 300 de dolari pe săptămână timp de 11 săptămâni, deși aceasta sumă reprezintă tot jumătate din suma furnizată de planul din primăvară.

În plus, pachetul conține ajutoare de închiriere imobiliare de 25 de miliarde de dolari și extinde un moratoriu de evacuare care urma să expire la sfârșitul acestei luni, un colac de salvare pentru milioane de americani.

Proiectul de lege interzice, de asemenea, facturarea medicală surpriză pentru pacienții din spital care se trezesc cu taxe ascunse exorbitante, deoarece au fost tratați de un medic care nu a fost acoperit de asigurătorul lor de sănătate.

Susținere pentru președinte

Într-un semn de bipartizanat rar întâlnit la Washington în ultimii ani, politicieni democrați și republicani au anunțat că susțin propunerea liderului de la Casa Albă de mărire a sumei de bani oferite americanilor. Cel mai puternic democrat din Congres, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, de obicei o critică înverșunată a președintelui republican, a declarat că este de acord cu solicitarea lui Trump de a oferi o sumă unică de 2.000 de dolari pentru fiecare american care are nevoie. „S-o facem!”,  a scris ea pe Twitter , promițând că partidul ei va aduce propunerea în discuție săptămâna aceasta. Mesaje similare au transmis și liderul minorității democrate din Senat, Charles Schumer,  precum și senatorul Bernie Sanders , care a afirmat: „E minunat!”.

La rândul ei, Alexandria Ocasio-Cortez – una dintre membrele aripii radicale a Partidului Democrat – și-a declarat sprijinul pentru propunerea președintelui republican. „Să o facem,”  a scris democrata din New York într-un mesaj tweet . „@Rashida Tlaib și cu mine am scris deja amendamentul COVID pentru cecuri de 2.000 de dolari, așa că ele sunt gata să plece. Mă bucur să văd că președintele este dispus să sprijine legislația noastră. Putem adopta cecuri de 2.000 de dolari în această săptămână dacă republicanii din Senat sunt de acord să nu se opună”.

Cheltuieli controversate

Președintele Trump nu a fost singurul care a criticat cheltuielile controversate prevăzute în pachetul de ajutor de sute de miliarde de dolari adoptat de Congres, foarte multe dintre ele introduse de către democrați. Numeroși republicani, între care congresmenii  Thomas Massie  și  Matt Gaetz  sau cofondatorul publicației Federalist,  Sean Davis , s-au declarat scandalizați de sumele de milioane acordate unor programe de asistență în străinătate, în timp ce americanii primesc cecuri de doar 600 de dolari.  Printre programele care au ridicat semne de întrebare  se numără:

  • 10 milioane de dolari pentru programe de gen în Pakistan
  • 15 milioane de dolari pentru  programe vizând democrația  în aceeași țară asiatică
  • milioane de dolari pentru monitorizarea schimbărilor climatice în Tibet
  • 250 de milioane de dolari în următorii cinci ani în asistență economică pentru palestinieni
  • 231 de milioane de dolari acordați Sudanului pentru plata datoriei naționale
  • 500 de milioane de dolari alocați pentru achiziții de apărare israeliene, inclusiv pentru echiparea sistemului de apărare antirachetă Iron Dome
  • milioane de dolari pentru anchetarea violențelor împotriva afro-americanilor în Springfield (Illinois) în 1908
  • crearea a două muzee în capitala federală, una dedicat femeilor, celălalt comunității hispanice
  • 2,5 milioane de dolari pentru „libertatea internetului în societățile închise”
  • prevederea ca serviciul poștal american să nu mai poată livra țigări electronice
  • 101 milioane de dolari pentru a combate „amenințarea transnațională a braconajului și traficului de animale sălbatice”
  •  o nouă lege care spune că încălcarea legilor drepturilor de autor prin streaming online neautorizat va deveni o infracțiune pedepsită cu cinci ani de închisoare pentru primele infracțiuni și 10 ani pentru infracțiuni repetate

Surse: FoxNews, BBC, Washington Examiner, Washington Post, New York Post, Twitter


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro