Noaptea Muzeelor va avea loc pe 13 mai. Republica Moldova s-a alăturat proiectului

Noaptea Muzeelor va avea loc pe 13 mai. Republica Moldova s-a alăturat proiectului

Noaptea Muzeelor - ediţia a 19-a - va avea loc, pe 13 mai, în muzee din România şi Republica Moldova şi va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive.

Noaptea Muzeelor va avea loc pe 14 mai

"Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org", au transmis organizatorii.

"Ne pregătim pentru o ediţie plină de evenimente, de mişcare şi de noutăţi, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi geografic. Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 de judeţe din România şi Bucureştiul, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul. Momentan, pe harta-program a Bucureştiului sunt 49 de atracţii - 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova - România, noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând", a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Ca în fiecare an, muzeele, dar şi spaţiile expoziţionale alternative se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele.

"Pe 13 mai, până după miezul nopţii, vizitatorii sunt invitaţi să-şi pregătească încălţămintea cea mai comodă şi să exploreze colecţiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervenţiile artistice şi de reprezentaţiile propuse de spaţiile culturale partenere. Vor fi organizate sute de evenimente speciale în spaţii muzeale, în observatoare astronomice, în spaţii de catedrale, biserici şi sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, turnuri şi bastioane, în biblioteci, în studiouri de creaţie, centre culturale, în şcoli şi universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi galerii de artă, în case de licitaţii şi târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor sau în mori de hârtie. Noaptea Muzeelor va fi peste tot", se precizează în comunicat.

Invitatul special al acestei ediţii este War Childhood Museum ("Muzeul Copilăriei în Vreme de Război"), faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului.

"Aceste istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video şi fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război. Pentru expoziţia de la Bucureşti, care va fi inaugurată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român pe 12 mai, curatorii au inclus poveşti şi obiecte ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiaţi în România. War Childhood Museum este unul dintre cele mai apreciate muzee ale noului val, un adevărat fenomen care se expune publicului, pentru o lună, în Bucureşti, prin expoziţia 'LISTEN! / ASCULTĂ!', ce nu trebuie ratată", se arată în comunicat.

Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) şi a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu o audienţă de un milion de persoane la nivelul întregii ţări.

Ediţia 2022 a Nopţii Muzeelor a fost prezentă în 260 de muzee şi spaţii culturale din peste 90 de localităţi, care au acoperit geografic 39 de judeţe. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul oraşului erau pline de oameni care aşteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...