Noi ciocniri între migranţi şi poliţia greacă au avut loc la frontiera dintre Turcia şi Grecia

Noi ciocniri între migranţi şi poliţia greacă au avut loc la frontiera dintre Turcia şi Grecia

Noi ciocniri au avut loc vineri la frontiera turco-greacă între poliţişti greci care trăgeau cu grenade lacrimogene şi migranţi ce aruncau cu pietre, relatează AFP, la o săptămână după ce Ankara a anunţat deschiderea frontierelor sale pentru migranţii care vor să ajungă în Europa.

Sute de migranţi s-au adunat în faţa postului de frontieră din Pazarkule (Kastanies de partea greacă), scandând "libertate", "pace" şi "deschideţi porţile!". Unele persoane agitau deasupra gardului din sârmă ghimpată pancarte pe care se putea citi "Vrem să trăim în pace".

Autorităţile elene au acuzat forţele turce că trag cu grenade lacrimogene şi cu fumigene de partea greacă a frontierei. "Au fost atacuri coordonate în această dimineaţă", a declarat un responsabil grec.

Potrivit Greciei, autorităţile turce distribuie de asemenea material pentru decuparea grilajelor care îi împiedică pe migranţi să treacă de partea greacă.

După ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat săptămâna trecută deschiderea frontierelor, mai multe mii de migranţi s-au îndreptat spre Grecia, trezind în Europa amintirea crizei migraţiei care a zguduit continentul în 2015.

UE a denunţat în mod vehement un "şantaj" cu migranţi atunci când Ankara a cerut susţinerea Occidentului în Siria, unde Turcia desfăşoară o operaţiune militară şi se confruntă cu un aflux de refugiaţi spre frontiera sa.

În timp ce mii de migranţi sunt blocaţi la frontiera turco-greacă, tabere improvizate s-au format de partea turcă.

Numeroşi migranţi dorm în aer liber în pofida frigului. Cei mai "norocoşi", adesea familii cu copii, şi-au confecţionat corturi din prelate.

O întreagă "economie a mizeriei" s-a dezvoltat aici, cu vânzători ambulanţi turci care vând la suprapreţ sticle cu apă, hrană sau materiale pentru confecţionarea de adăposturi.
Noile ciocniri au avut loc la o zi după semnarea, la Moscova, a unui acord de încetare a focului în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei) între Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Un responsabil al Preşedinţiei turce a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că acest acord de încetare a focului nu înseamnă că Ankara îşi va închide frontierele cu Europa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla