Noi documente secrete au fost găsite într-o reşedinţă a lui Biden. Din ce perioadă provin

Noi documente secrete au fost găsite într-o reşedinţă a lui Biden. Din ce perioadă provin

Avocaţii preşedintelui american Joe Biden au descoperit un ''mic număr'' de documente marcate ca fiind confidenţiale într-un garaj al locuinţei private a şefului statului din oraşul Wilmington, statul Delaware, a anunţat joi Casa Albă, transmit AFP şi Reuters.

Documente confidențiale au fost găsite la una din reședințele lui Joe Biden FOTO EPA EFE

Un alt document a fost găsit într-o încăpere adiacentă garajului, în timp ce în casa din staţiunea Rehoboth Beach, tot în Delaware, dar pe malul Atlanticului, nu s-au găsit documente, a precizat într-un comunicat avocatul special al Casei Albe Richard Sauber, relatează Agerpres.

Administraţia "cooperează pe deplin" pentru a se asigura că documentele găsite sunt gestionate în mod adecvat, a menţionat acesta. Este vorba de hârtii datând din perioada în care preşedintele SUA era Barack Obama, iar Biden era vicepreşedinte. Anunţul de joi vine după ce luni Sauber a confirmat o relatare a CBS privind găsirea unor documente clasificate din perioada când Joe Biden a fost vicepreşedinte la un fost birou al acestuia de la un think-tank din Washington.

Materiale au fost identificate de avocații președintelui

Respectivele materiale clasificate au fost identificate de avocaţii personali ai lui Biden la 2 noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de alegerile de la mijloc de mandat, a precizat luni Richard Sauber.

Sunt diferenţe între aceste dezvăluiri ale echipei de avocaţi a preşedintelui - dezvăluiri problematice pentru Biden, care se pregăteşte pentru o aşteptată campanie în vederea realegerii sale la scrutinul prezidenţial din 2024 - şi cazul fostului preşedinte Donald Trump, care face obiectul unei anchete a Departamentului justiţiei după ce a refuzat timp de peste un an de la plecarea sa din funcţie să predea documente clasificate, scrie Reuters.

Totuşi, o lege din 1978 îi obligă pe preşedinţii şi vicepreşedinţii americani să remită toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru Arhivelor naţionale.

Nu cunoaște conținutul acestora

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden , a declarat că nu cunoaşte conţinutul documentelor confidenţiale datând din perioada în care a fost vicepreşedinte (2009-2017), găsite într-unul din birourile pe care le folosea uneori, informează AFP.

"Am fost informat despre această descoperire şi am fost surprins să aflu că documente care au legătură cu guvernul au fost aduse în acest birou. Dar nu ştiu ce este în documente", le-a spus preşedintele SUA reporterilor în marja unui summit cu omologul mexican şi premierul canadian organizat în Ciudad de Mexico.

Avocaţii săi vor "coopera pe deplin" la studierea acestor documente, a spus el, exprimându-şi speranţa că această examinare va fi finalizată "în curând".

Documentele au fost găsite atunci "când avocaţii mei au făcut ordine în biroul de la Universitatea din Pennsylvania", a precizat Joe Biden.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”