Noi focare de pestă porcină. Prefectul de Buzău: E păcat să vină un inconştient din zonele cu boală

Noi focare de pestă porcină. Prefectul de Buzău: E păcat să vină un inconştient din zonele cu boală

Pesta porcină a fost confirmată în judeţul Buzău, au anunţat autorităţile judeţene convocate duminică în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Două focare au fost confirmate de laboratorul national de referinţă în două gospodării din localităţile Pănătău şi Lunca, o suspiciune fiind şi într-o altă gospodărie din judeţul Buzău, transmite G4Media via  News.ro .

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, Ciprian Botezatu, pesta porcină a fost confirmată duminică dimineaţă, în urma analizelor realizate la laboratorul national de referinţă, în două gospodării din satul Lunca-Pătâragele-şi la Pănătău, la porci din două gospodării aflate în cele două localităţi. O suspiciune de pestă porcină este şi într-o altă gospodărie din Pănătău, aflată la circa 300 metri de cea în care s-a confirmat boala, rezultatele testelor de laborator fiind aşteptate în cursul zilei de luni.

Conform autorităţilor buzoiene, boala ar fi apărut după ce în urmă cu o lună într-un cătun la Pănătău ar fi venit în vizită persoane din localitatea tulceană Frecăţei, una dintre primele zone în care s-a descoperit virusul pestei porcine. Deşi nu ar fi adus niciun aliment din Frecăţei, ulterior vizitei familia din Pănătău a sacrificat un porc care prezenta semne de boală. O pulpă din animalul sacrificat a fost dusă în Lunca, Pătârlagele, la rudele familiei celor din Pănătău, pentru consum.

Prefectul judeţului Buzău a catalogat gestul ca fiind unul ”inconştient”.”Avem pestă porcină confirmată din cauza unei neglijenţe a populaţiei care nu a luat nicio măsură să se protejeze, deşi ştim bine că suntem înconjuraţi, în judeţele limitrofe, de focare pestă. Oamenii sunt inconştienţi. Dacă nu ştim să ne luăm măsurile noastre de siguranţă, mai ales că suntem apropiaţi de Brăila, de Ialomiţa, de Ilfov, unde este pestă porcină, dacă nu ţinem cont de măsurile impuse de autorităţi, iată unde se ajunge. E păcat ca după toate măsurile pe care le-am luat ca boala să nu ajungă şi la noi, e păcat să vină un inconştient din zonele cu boală”, a declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. (Citește integral pe News.ro )

Sorin Minea, președinte Romalimenta, a declarat joi, la Jurnalul de seară, de la Digi24, referitor la efectele gripei porcine africane, că ”s-ar putea ca pagubele să ajungă la miliarde de euro și creșterea porcului în România să dispară pentru următorii 20 de ani”. Minea a mai spus că pesta porcină africană există în Europa de vreo 50 de ani, în Spania și Portugalia, acum vreo cinci ani a ajuns în țările baltice și în Ucraina. ”În Olanda, când a apărut pesta porcină, s-a luat o decizie pe care eu o consider bună: au făcut socoteala cât se pierde și au omorât toți porcii, au făcut dezinfecție și stă foarte bine la ora asta. În Spania a durat 32 de ani. Aveau aceeași problemă ca noi, foarte mulți porci la populație”, a mai spus Sorin Minea, citat de Digi24 .

 Sursa: G4Media , News.ro,   Digi24.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /