Noi imagini ale planetei pitice Pluto, furnizate de sonda spațială New Horizons

Noi imagini ale planetei pitice Pluto, furnizate de sonda spațială New Horizons

După nouă ani și jumătate de călătorie în spațiu, sonda New Horizons este la 'doar' câteva mii de kilometri de planeta pitică Pluto. Înaintea dezvăluirii primelor imagini luate în timpul istoricului survol, programat în 14 iulie, sonda spațială a transmis imagini realizate în 10, 11 și 12 iulie cu Pluto și cel mai mare satelit al său, Charon, relatează marți futura-sciences.com.

Cu câteva ore înainte de survolul prevăzut marți, sonda New Horizons continuă să trimită imagini luate de telescopul Lorri (Long Range Reconnaissance Imager), pe măsură ce se apropie de Pluto. Este dezvăluită în sfârșit adevărata față a planetei pitice aflate dincolo de Neptun, în centura Kuiper. Imaginile prelucrate în ultimele zile arată aspectul planetei. 'Este ultima și cea mai bună imagine a acestei fețe a lui Pluto pe care o putem vedea în următoarele decenii', a spus șeful misiunii, Alan Stern (Southwest Research Institute). Ele au fost luate la 5-4 milioane de kilometri distanță, în 9 iulie. Cu o rotație de 6,4 zile a sistemului binar, fața survolată în 14 iulie, la numai 12.500 de kilometri de suprafață, va fi cea opusă.

Echipa de planetologi care studiază cu prioritate datele transmise de sonda care se afla luni la aproape 50.000 de kilometri a depistat vineri detalii ale câtorva structuri geologice. 'Acum suntem destul de aproape ca să putem distinge geologia de pe Pluto', afirmă cercetătorul Curt Niebur. În privința regiunilor gri aflate deasupra formațiunii întunecate numite +Balena+ care înconjoară ecuatorul, cercetătorul a adăugat că 'este o zonă de tranziție unică, cu multe procese dinamice în interacțiune, care fac din ea un mediu deosebit de interesant din punct de vedere științific'.

"Printre structurile identificate deocamdată în această nouă imagine există poligoane și o fâșie de teren complex care se întinde din estul în nord-estul planetei, pe o lungime de circa 1.600 de kilometri, o altă regiune complexă unde terenuri deschise la culoare se întâlnesc cu cele mai întunecate din 'Balenă'. A meritat să așteptăm nou ani și jumătate, cât a durat călătoria sondei, ca să vedem planeta pitică Pluto", a spus Alan Stern.

Petele întunecate continuă să intrige oamenii de știință. 'Este ciudat că sunt distanțate atât de regulat; nu se poate spune încă dacă este vorba de platouri sau de câmpii sau dacă sunt variații de luminozitate pe o suprafață complet plană', adaugă Curt Niebur.

În imaginea luată în 11 iulie de New Horizons și publicată în 12 iulie apar, potrivit echipei științifice, formațiuni asemănătoare cu niște faleze și un crater de impact. La stânga globului cu diametrul de 2.300 de kilometri începe să se distingă marea pată albă din regiunea ce urmează să fie survolată de sondă marți.

Au fost transmise și imagini ale satelitului Charon. Ceea ce se știe până acum este că acest 'tovarăș' al lui Pluto, de circa 1.200 de kilometri, prezintă mai multe cratere de impact, precum și prăpastii și crevase dintre care cea mai mare ar fi cât Marele Canion din SUA.

'New Horizons a transformat viziunea noastră asupra acestui corp ceresc îndepărtat dintr-o minge de gheață aproape fără relief într-o lume cu multe tipuri de activități geologice', subliniază William McKinnon, director științific adjunct al echipei de cercetători în geologie și geofizică din cadrul misiunii. La fel ca în cazul Lunii, linii albe în jurul craterului aflat aproape de polul sud sugerează un posibil impact cu un obiect din centura Kuiper, destul de recent în istoria sistemului solar (una sau două miliarde de ani). Pata întunecată de circa 320 de kilometri situată la antipozi rămâne în schimb un mister. New Horizons va survola și satelitul Charon în 14 iulie, urmând să ofere câteva elemente de răspuns în cursul săptămânilor viitoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă