Noi imagini arată un bombardier rus înghițit de o explozie uriașă în urma unui atac ucrainean cu drone

Noi imagini arată un bombardier rus înghițit de o explozie uriașă în urma unui atac ucrainean cu drone

Noi imagini apărute pe rețelele de socializare arată unul dintre bombardierele supersonice ale Rusiei în flăcări în urma atacului asupra bazei aeriene Solți, în regiunea Novgorod, la 19 august. Aceasta a avut loc cu o zi înainte de un atac cu drone kamikaze presupus ucrainene asupra gării din Kursk, o cale ferată-cheie pentru transportul armelor, trupelor și muniției pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Daily Mail.

Bombardier rus în flăcări FOTO Twitter

Fumul emanat de explozie a fost vizibil pe o rază de câțiva kilometri.

Ministerul rus al Apărării a încercat să minimalizeze daunele, susținând că explozia a afectat doar unul dintre bombardierele de pe aerodrom.

„Regimul de la Kiev a efectuat un atac terorist cu ajutorul unei drone pe un aerodrom militar din regiunea Novgorod. Ca urmare a atacului terorist, în parcarea avioanelor a izbucnit un incendiu, care a fost lichidat cu promptitudine de către pompieri. Un avion a fost avariat, dar nu au existat victime”, se arată în acest comunicat.

Surse ucrainene au contrazis această afirmație, susținând în schimb că, de fapt, cel puțin două bombardiere de tip Tu-22M3 au fost grav avariate.

„Un bombardier nuclear strategic Tu-22M3 a fost distrus în timp ce staționa la baza Solți, regiunea Novgorod, la peste 659 de kilometri de granița cu Ucraina”, a scris contul „Ukraine Weapons Tracker”, care publică informații despre războiul din Ucraina.

În plus, analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW) au relatat în raportul lor din 19 august că o sursă rusă a dezvăluit faptul că incendiul a avariat cel puțin două aeronave.

„Surse rusești au afirmat că forțele ucrainene au efectuat un atac cu drone asupra bazei aeriene Solți din regiunea Novgorod și ar fi avariat aeronave nucleare strategice. [...] O sursă internă rusă a susținut că în urma incendiului au fost avariate cel puțin două aeronave și că baza aeriană găzduia un număr nespecificat de bombardiere supersonice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 (Backfire, în codificare NATO)”, au scris analiștii de la ISW.

În raportul lor din 20 august, analiștii de la ISW au făcut observația că reacțiile bloggerilor militari ruși la acest atac, în urma căruia Rusia a pierdut cel puțin un bombardier, sunt revelatoare pentru „modul în care astfel de atacuri profunde sprijină eforturile mai ample ale Ucrainei de a degrada moralul rusesc”.

Aceștia au criticat Ministerul rus al Apărării pentru faptul că aceste aeronave nu erau depozitate în hangare sau că nu a luat nici măcar unele măsuri elementare de protecție, astfel că forțele ucrainene au avut posibilitatea să lanseze o dronă relativ nesofisticată și ieftină asupra acestora.

Presa rusă a relatat între timp că cel puțin șase bombardiere supersonice au fost relocate la baza aeriană Olenia, la aproape 1.000 de mile distanță.

Atacul asupra aerodromului a avut loc cu o zi înainte ca o gară importantă dintr-o regiune de graniță să fie lovită cu drone kamikaze presupus ucrainene.

Acestea au provocat un incendiu, în urma căruia au fost avariate acoperișul și fațada gării din Kursk, pe o linie folosită pentru a transporta arme, trupe și muniții pentru războiul neprovocat al lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Imagini apărute pe rețelele de socializare au surprins momentul, în timp ce alte atacuri cu drone au fost raportate atât la Moscova, cât și în regiunea Rostov.

Rușii au susținut că drona a fost doborâtă de apărarea aeriană și că resturile au căzut pe acoperișul gării, provocând un incendiu.

Cinci persoane ar fi fost rănite de fragmente de sticlă, a declarat guvernatorul regional Roman Starovoit.

În regiunea Rostov, două drone au lovit o bază militară din Kamensk, a anunțat guvernatorul regional Vasili Golubev.

O altă dronă a lovit Novoșahtinsk, în aceeași regiune.

Pagubele totale provocate de lovituri nu au fost imediat clare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat