Noi imagini cu rămășițele Titanicului, descoperite în 1985. Filmarea needitată, făcută publică după aproape 40 de ani VIDEO

Noi imagini cu rămășițele Titanicului, descoperite în 1985. Filmarea needitată, făcută publică după aproape 40 de ani VIDEO

După mai bine de un secol de la tragicul naufragiu al Titanicului, rămășițele vasului au fost descoperite, de exploratori, pe fundul Oceanului Atlantic. Imaginile inedite, filmate în anul 1986, au fost date publicității abia acum.

Imagini inedite cu epava Titanicului FOTO AFP

Exploratorii marini au descoperit epava în anul 1985. Câteva luni mai târziu cei de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) au realizat o amplă filmare a acesteia, la circa trei kilometri adâncime.

După descoperirea epavei, mai multe documentare despre Titanic au arătat imagini de la locul naufragiului. De asemenea, au fost difuzate câteva clipuri scurte ale primelor scufundări, însă materialul filmat de WHOI nu a fost dezvăluit publicului larg.

Materialul brut a fost postat pe YouTube

La câteva decenii distanță, miercuri, materialul needitat a fost postat pe YouTube. Filmarea integrală are 80 de minute.

Reprezentanții Woods Hole Oceanographic Institution susțin că dezvăluirea imaginilor marchează prima vizionare a vasului care a sfârşit tragic în 1912, precum şi alte secvenţe emblematice

Lansarea imaginilor marchează prima vizionare a vasului care a sfârşit tragic în 1912, precum şi alte secvenţe emblematice.

Povestea tragică a Titanicului

Titanicul, despre care se credea că era aproape indestructibil când a fost construit, a fost cel mai mare pachebot în funcţiune la vremea aceea. Nava s-a izbit de un aisberg pe 14 aprilie 1912 în Oceanul Atlantic în timpul călătoriei sale inaugurale din Southampton, Anglia, la New York. Peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în naufragiu, un eveniment care a şocat lumea şi a stârnit indignare în ceea ce priveşte lipsa vestelor de salvare de la bordul navei.

O echipă formată din experţi WHOI şi de la Institutul naţional de oceanografie din Franţa a ajuns la concluzia că ambarcaţiunea s-a rupt în două bucăţi pe când se afla la sud-est de Newfoundland, Canada, în data de 1 septembrie 1985.

Imaginile au fost capturate la circa trei kilometri sub suprafaţa oceanului FOTO AFP

Imaginile au fost capturate la circa trei kilometri sub suprafaţa oceanului FOTO AFP

Realizate pe parcursul a 11 scufundări în iulie 1986, imaginile au fost filmate cu camere plasate într-un submersibil cu echipaj uman şi într-o navă de mici dimensiuni operată de la distanţă, care putea fi manevrată în spaţii înguste.

Difuzarea imaginilor este sincronizată cu r elansarea lungmetrajului „Titanic”, realizat în 1997 de James Cameron, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări. Pelicula a câştigat 11 Oscaruri, inclusiv la categoria cel mai bun film.

Poveştile oamenilor întruchipate de uriaşul vapor continuă să emoţioneze. Prin lansarea acestor imagini, WHOI contribuie la istorisirea unei părţi importante a acestei poveşti, care se întinde pe generaţii şi are o amploare globală, a spus Cameron într-un comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...