Noi medicamente compensate şi gratuite pentru bolnavii de diabet, cancer şi boli rare. Proiectul MS

Noi medicamente compensate şi gratuite pentru bolnavii de diabet, cancer şi boli rare. Proiectul MS

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a opt noi molecule, potrivit Agerpres .

Bolnav. Foto Shutterstock

Două dintre ele sunt aprobate pentru noi indicaţii terapeutice.

Medicamentele sunt destinate p acienţilor cu afecţiuni oncologice , diabet zaharat şi boli rare, iar pentru toate cele opt medicamente au fost emise decizii de includere condiţionată şi încheiate contracte cost-volum, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății transmis vineri Agerpres.

Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiţionată în lista medicamentelor compensate şi gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru estimarea consumului. În perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o hotărâre de Guvern", precizează comunicatul.

Anul trecut, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi faţă de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule.â

Amintim că, din 152 de medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2016 -2019, doar 39 de medicamente (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate și gratuite din România până la 1 ianuarie 2021. Comparativ, Germania a introdus la compensare 133 de medicamente, Italia – 114, Slovenia – 78, Bulgaria – 57, iar Ungaria – 55. Astfel, rata de disponibilitate a medicamentelor de ultimă generație pentru pacienții români, în sistem de compensare, este de doar 26%, în timp ce 74% dintre medicamente nu sunt disponibile nici în sistem compensat, nici în cel privat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa