„Noi murim în mizerie, dar turiștii pot veni!”/Imaginile cu miile de germani în vacanță în Mallorca și Creta, în plin val COVID, provoacă rumoare din Grecia până în Germania

„Noi murim în mizerie, dar turiștii pot veni!”/Imaginile cu miile de germani în vacanță în Mallorca și Creta, în plin val COVID, provoacă rumoare din Grecia până în Germania

Din cauza crizei COVID, grecii și spaniolii nu au voie să călătorească în propria țară, între regiuni, prin urmare, sosirea excursioniștilor germani în Creta sau Mallorca a stârnit unele critici din partea localnicilor. Critici pentru cei care au părăsit țara au existat și în Germania, unde cetățenii sunt la rândul lor supuși unor restricții aspre. Cei care se bucură sunt însă patronii din industria turismului, care speră că sezonul acesta va șterge măcar parțial dezastrul de anul trecut, scriu Deutsche Welle, Euronews și El Pais.

Primii turiști germani au sosit luni în Creta, marcând astfel un start timpuriu al sezonului turistic din Grecia, chiar înainte de deschiderea lui oficială, pe 14 mai.

Presa locală, citată de site-ul de limbă engleză Greek Reporter, notează că sute de germani au venit cu mai multe avioane care au aterizat la Chania sau Heraklion. Alții vor sosi în continuare pentru vacanța de Paștele Catolic din weekendul care urmează.

Numărul turiștilor germani este și mai mare în Mallorca. Mii de excursioniști au sosit din mai multe orașe germane, iar hotelierii din insula spaniolă așteaptă în jur de 40.000 de oameni în weekendul de Paște, notează Deutsche Welle.

Nu toată lumea s-ar gândi probabil la vacanțe în momentul acesta, în care toate cele trei țări traversează un val pandemic agresiv. Germania se confruntă cu un număr foarte mare de infectări și a luat în calcul un lockdown total de Paște, la care a renunțat ulterior, motiv pentru care turiștii au putut părăsi țara.

Mallorca se descurcă mai bine, din punct de vedere al numărului de cazuri, dar totuși, spaniolii sunt supuși unor restricții care îi împiedică să călătorească în interiorul țării.

În aceeași situație se află și grecii. În plus, țara se confrunta zilele trecute cu probleme mari din cauza celui de-al treilea val pandemic, cu multe infectări și un număr fără precedent de pacienți conectați la ventilatoare.

Guvernul de la Atena, acuzat de „dublu standard”

Veștile privind sosirea turiștilor germani i-a uimit și i-a nemulțumit pe unii greci, care nu au voie să călătorească între regiuni, pot merge la mare doar pe jos și trebuie să trimită un sms dacă vor să își părăsească casele, scrie site-ul Keeptalkinggreece.

„Noi murim în mizerie, dar turiștii germani pot veni. Drăguț!”, a scris un comentator pe un grup de Facebook.

Tot pe rețelele sociale, guvernul a fost acuzat de dublu standard, iar unii localnici au sugerat că ar trebui să se îmbrace precum turiștii germani, pentru a-și putea vizita familiile. Ministrul turismului, Haris Theoharis, a anunțat că turiștii care sosesc înainte de deschiderea sezonului turistic sunt parte a unui „program-pilot”. În plus, oficialii au asigurat că germanii sunt supuși acelorași reguli pe care trebuie să le respecte și localnicii și că la sosirea în Grecia au prezentat dovada unui test COVID negativ.

O gură de oxigen pentru turism

Nemulțumiri au fost și în Mallorca, unde localnicii au observat că spaniolii nu pot încă să călătorească între regiuni.

„Personal nu cred că este bine că turiștii străini pot veni, dar nu și cei naționali. Un test PCR negativ arătat de un german ar trebui să aibă aceeași valoare cu cea a unui test negativ PCR arătat de un spaniol și cred că aceleași restricții ar trebui aplicate”, a declarat pentru Euronews o localnică din Palma, Sonia Fernandez. Dar proprietarii de hoteluri, restaurante sau magazine au evident altă viziune și și-au arătat speranța că noul sezon turistic nu va fi la fel de rău precum cel din 2020. Sute de companii din domeniu sunt în pragul falimentului, iar nivelul șomajului este unul record.

„Aici, afacerile depind în proporție de 90% de turism. Sunt optimist deoarece sunt semne că vara va fi mai bună. Săptămâna asta, volumul afacerii mi-a crescut deja cu 20%”, a declarat pentru El Pais proprietarul unui restaurant din Palma, Christian Lafourcade. Au fost deja zile anul acesta în care restaurantul nu a vândut decât suficient pentru a-și acoperi cheltuielile. „Dacă ne-ajută Dumnezeu poate vom avea un sezon normal”, a adăugat patronul.

O vacanță cu un sentiment de vinovăție

Mulțumită incidenței relativ scăzute din Mallorca, germanii se pot întoarce acasă fără să stea în carantină, deși, între timp, autoritățile de la Berlin au introdus necesitatea unui test negativ COVID. Dar exodul germanilor spre insula spaniolă a stârnit rumoare în Germania, unde cetățenii sunt supuși unor reguli stricte, după ce numărul infectărilor a crescut substanțial, iar Angela Merkel a avertizat că situația din țară este gravă. Printre cei care au criticat vacanțele s-a aflat Dietmar Woidke, premier al landului Brandenburg.

Premierul a subliniat că germanii nu pot înțelege cum 40.000 de vecini de-ai lor au voie să zboare în străinătate, în vreme ce ei nu pot călători în interiorul țării. Guvernul a indicat că analizează interdicția aplicată călătoriilor externe, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar unul dintre obstacole este cel de natură constituțională. Dezbaterea de acasă a oferit un sentiment de vinovăție turiștilor aflați în însorita Spanie.

„A trebuit să evadăm”, au declarat pentru Deutsche Welle doi germani sosiți în Mallorca și care au preferat să nu își divulge numele.

„Primești priviri urâte în momentul în care spui că mergi în Mallorca”, au spus ei. Cei doi au explicat că au avut discuții complicate inclusiv în familie. „Am fost acuzați că mergem într-o vacanță egoistă”, au adăugat ei. 40.000 de turiști nu sunt așa de mulți Până la urmă, nici vacanța în Mallorca nu este una normală, așa cum nu sunt nici vremurile. Puține cafenele și restaurante sunt deschise pe insulă și doar 11% dintre hoteluri. Turiștii pot mânca la terase, dar doar până la ora 17.00.

Magazinele se închid și ele ceva mai târziu, iar de la ora 22.00 intră în vigoare o restricție de circulație pe timp de noapte. Iar cei 40.000 de turiști doar par mulți, pentru acest moment, dar în comparație cu alte sezoane, numărul este infim.

În timpul săptămânii de Paște din 2019, din vremuri normale deci, peste un milion de turiști au sosit pe insulă, scrie Deutsche Welle, potrivit Libertatea .





Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...