Noi sancţiuni americane împotriva Iranului, în paralel cu noi derogări pentru programul nuclear civil

Noi sancţiuni americane împotriva Iranului, în paralel cu noi derogări pentru programul nuclear civil

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni împotriva Organizaţiei Iraniene pentru Energia Atomică (OIEA) şi a şefului acesteia, Ali Akhbar Salehi, informează dpa şi AFP. În acelaşi timp, preşedintele american Donald Trump a prelungit derogările pentru proiectele nucleare civile iraniene.

Brian Hook, cel mai înalt oficial pentru relaţia cu Iranul din Departamentul de Stat american, a declarat că OIEA a jucat un rol important în depăşirea de către Iran a limitelor privind stocurile de uraniu şi concentraţia materialului fisionabil, iar Salehi a inaugurat personal noi instalaţii de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului. De aceea, cetăţenilor şi companiilor americane nu li se permit niciun fel de legături cu acesta şi cu agenţia pe care o conduce, iar toate activele din SUA care au conexiuni cu OIEA sau cu Salehi sunt blocate.

În privinţa proiectelor nucleare civile din Iran, firmele din Rusia şi Europa pot continua colaborarea cu Teheranul încă 60 de zile. Hook a apreciat că programele care nu au legături cu înarmarea, cum ar fi centrala atomică de la Bushehr, limitează alte activităţi ale Iranului în domeniul nuclear. Derogări similare au fost acordate de mai multe ori de Washington anul trecut. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu