Noile arme din dotarea NATO, testate în Ucraina. Sistemul vedetă al contraofensivei ucrainene

Noile arme din dotarea NATO, testate în Ucraina. Sistemul vedetă al contraofensivei ucrainene

Cu toate că războiul din Ucraina rămâne în mare măsură un război de artilerie, noile progrese tehnologice în materie de arme și instruire sunt atent monitorizate pentru a observa modalitățile în care modelează câmpul de luptă modern, relatează NYT.

Ucraina a primit arme avansate testate pentru prima dată pe câmpul de luptă FOTO Arhivă

Printre armele nou folosite în luptă, și una care și-a demonstrat valoarea în a permite contraofensivei ucrainene înaintând cu greu să avanseze în sudul Ucrainei, se numără Delta – de fapt, nu este propriu-zis o armă, ci un sistem informațional de urmărire și transmitere de informații în timp real. Sistemul a fost utilizat de armată, oficiali și civili verificați pentru a împărtăși informații despre mișcarea și dotarea efectivelor rusești.

Delta reflectă măsura în care Ucraina s-a transformat în teren de testare pentru arme și sisteme informatice de ultimă generație, ca și a modalităților noi în care pot fi utilizate – iar acestea ar putea modela felul în care se poartă războaiele viitoare, prezic atât oficiali, cât și comandanți militari occidentali.

Războiul din Ucraina este în mare parte un război de uzură, purtat cu artilerie și tactici din Al Doilea Război Mondial, ambele părți bazându-se în principal pe arme sovietice.

Totuși, în paralel cu războiul tradițional, noile progrese în tehnologia de luptă, ca și în ceea ce privește instruirea sunt atent monitorizate de Occident și alte țări care analizează modalitățile în care se transformă câmpul de luptă actual.

În afară de Delta, arme care nu au mai fost testate în luptă sunt dispozitivele anti-dronă SkyWiper și versiunea actualizată a sistemului de apărare aeriană de fabricație germană IRIS-T.

Ucraina este cel mai bun teren de testare, deoarece avem posibilitatea de a testa toate ipotezele în luptă și de a introduce schimbări revoluționare în tehnica militară și în războiul modern", a declarat Mihailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei și ministru al transformării digitale, la o conferință a NATO din luna octombrie.

„În ultimele două săptămâni, ne-am convins încă o dată că războaiele viitorului vor fi despre un maxim de drone și un minim de oameni", a adăugat Federov.

Dronele maritime

Din vara anului trecut Ucraina și aliații ei testează în Marea Neagră bărci controlate de la distanță încărcate cu explozibili, iar aceste teste au atins un punct culminant cu atacul îndrăzneț asupra Flotei Rusiei de la Sevastopol.

Armata ucraineană nu a oferit detalii despre aceste drone, însă se știe că atât SUA, cât și Germania au furnizat Ucrainei ambarcațiuni similare.

Shaurav Gairola, analist la Janes, o firmă de informații în materie de apărare, a subliniat că atacul din Marea Neagră cu niște drone relativ ieftine și de mici dimensiuni a arătat un nivel sofisticat de planificare, ținând cont că a fost realizat cu succes împotriva masivelor navele de război ale Rusiei.

Atacul „impune o schimbare de paradigmă în doctrinele de război naval și reprezintă o expresie a tacticilor războaielor viitorului", a explicat analistul.

Ambarcațiunile controlate de la distanță ar putea deveni deosebit de importante, au declarat experții militari, arătând modul în care ar putea avea loc războiul pe mare în timp ce Statele Unite și aliații lor se pregătesc pentru potențiale agresiuni navale viitoare ale Chinei în Mările Chinei de Est și de Sud și împotriva Taiwanului.

SkyWiper

Utilizarea tot mai frecventă a dronelor de către Rusia a determinat aliații Ucrainei să trimită țării noi tehnologii pentru a le combate.

La finele anului trecut Ucraina a început să folosească armele anti-drone SkyWiper împotriva separatiștilor din regiunea estică Donbas. Aceste arme care perturbă dronele blocându-le semnalele de comunicații au fost dezvoltate de Lituania și se aflau pe piață de doar doi ani când au fost furnizate Ucrainei în cadrul unui program de asistență militară al NATO.

Deși alte sisteme de bruiaj au apărut de atunci pe câmpul de luptă din Ucraina, sunt considerate resurse extrem de dorite de ambele armate.

Nu se cunoaște numărul total al sistemelor SkyWiper primite de Ucraina, dar se știe că Lituania a trimis anul trecut câteva zeci și, potrivit unei declarații a ministrului lituanian al apărării, ar fi furnizat Ucrainei, în urma cererii țării a unor sisteme necesare în mod prioritar, 50 de bucăți în luna august.

Dalia Grybauskaite, fosta președinte a Lituaniei (2009-2019), a explicat că industria apărării a luat o decizie calculată de a se orienta spre producția de echipament de înaltă tehnologie pentru a moderniza un arsenal de arme sovietic format în principal din puști Kalașnikov.

„Învățăm în Ucraina cum să luptăm și învățăm cum să folosim echipamentul NATO", a declarat Grybauskaite într-un interviu acordat recent. „Și, da, este un câmp de luptă didactic".

Ea a adăugat: "Este rușinos pentru mine, deoarece ucrainenii plătesc cu viața lor pentru a face aceste exerciții pentru noi".

Arme letale

Ajutorul occidental în privința armelor letale constă în mare parte în versiuni actualizate ale vechiului armament. Un exemplu este sistemul anti-rachetă cu rază medie de acțiune (40 km) IRIS-T de fabricație germană, o actualizare a bateriei cu rază scurtă intrată în serviciu în 2015. Modelul modernizat a fost trimis Ucrainei luna trecut și este folosit în premieră de o armată.

Rafael Loss, expert în armament la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat că, prin ele însele, sistemele moderne de apărare aeriană nu sunt revoluționare pe câmpul de luptă astfel încât să schimbe situația în favoarea Ucrainei. Totuși, consideră el, utilizarea lor în Ucraina a arătat cum guvernul de la Kiev a evoluat dincolo de războiul din epoca sovietică, aliniindu-l mai îndeaproape cu NATO.

Delta

Este mai mult de un sistem de avertizare timpurie, având capacitatea de a analiza de la hărți în timp real și imagini ale resurselor de luptă inamice până la numărul de soldați aflați în mișcare și ce tip ce arme au asupra lor, au explicat oficialii.

Informațiile sunt folosite în combinație cu datele obținute prin intermediul sateliților de supraveghere, dronelor și surselor guvernamentale pentru a lua o decizie asupra locului și modalităților de atac.

Sistemul a fost dezvoltat de Ministerul Apărării din Ucraina cu asistență din partea NATO pe fondul războiului separatist ațâțat și sprijinit de Rusia în estul Ucrainei începând din 2014. A început să fie testat în 2017 pentru a fi o alternativă la standardele rusești de transmitere izolată a informațiilor cu care era obișnuită armata ucraineană și a fost inclus în cadrul exercițiilor militare alături de NATO.

Potrivit oficialilor NATO, armata ucraineană a surprins prin faptul că sistemul Delta a fost disponibil pe scară largă trupelor pe câmpul de luptă, fapt care le-a permis să ia decizii într-un ritm mai rapid decât armatele moderne.

Contraofensiva ucraineană, ajutată de arme avansate

De pildă, în Herson, Delta a ajutat trupele ucrainene să identifice rapid liniile de aprovizionare rusești pe care să le atace, a declarat recent, Inna Honchar, comandantul grupului nonguvernamental Aerorozvidka, care dezvoltă drone și alte tehnologii pentru armata ucraineană.

Podurile au fost cu siguranță puncte cheie. Depozitele și punctele de control au fost avariate, iar aprovizionarea trupelor a devenit critică", deoarece rușii au devenit din ce în ce mai izolați, a adăugat Honchar.

Delta a trecut prin primul test serios în primele săptămâni ale invaziei când un convoi militar rus întins pe zeci de kilometri se îndrepta spre Kiev. Acesta a fost urmărit cu ajutorul droelor, unităților mobile, dar și cu ajutorul rapoartelor în timp real întocmite de locuitori care au oferit informații la nivel de detalii ce nu ar fi putut obținute de la distanță.

Toate informațiile au fost colectate, analizate și diseminate prin Delta pentru a ajuta armata ucraineană să forțeze retragerea rușilor, au declarat oficialii ucraineni.

„Acesta a fost momentul în care capacitățile Delta au fost realizate la maxim", a declarat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat. Acesta a precizat că, de atunci, Delta a ajutat la identificarea a 1.500 de ținte rusești confirmate în întreaga țară - "sute dintre acestea fiind eliminate" în 48 de ore.

Strategia pe termen mai lung privind modul de coordonare și comunicare între trupele aliate, despre care oficialii spun că a fost o provocare în timpul războaielor din Irak și Afganistan, este în curs de dezvoltare pe măsură ce lupta Ucrainei împotriva Rusiei continuă.

Astfel de reforme militare strategice au fost discutate înainte ca Ucraina să fie invadată, a declarat generalul Philippe Lavigne din Franța, care conduce Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO, explicând că „primele noastre observații din acest război arată că aceste ipoteze sunt încă valabile".

Ucraina a arătat cum războiul viitorului va fi probabil rapid și foarte disputat nu doar la sol sau în aer, ci și, cel mai important, în spațiul cibernetic, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /