Noile reguli pentru trotinetele electrice au fost publicate în Monitorul Oficial

Noile reguli pentru trotinetele electrice au fost publicate în Monitorul Oficial

Realizator: Nicoleta Turcu – Noile reguli de circulaţie pentru trotinetele electrice au fost publicate în Monitorul Oficial. Stabilesc că cei care conduc astfel de vehicule trebuie să aibă peste 14 ani şi de asemenea este interzis ca trotinetele electrice să mai circule pe trotuar, printre pietoni. Sancţiunile pornesc de la aproape 600 de lei. Aceste reglementări mai clare vin după ce numărul de accidente provocate de conducătorii de trotinete a tot crescut în ultima perioadă. Alex Lancuzov are toate informaţiile privind acest subiect:
Reporter: Utilizatorii trotinetelor electrice trebuie să respecte reguli de circulaţie, care se aplică deja bicicliştilor. Pe măsură ce numărul accidentelor provocate de conducătorii trotinetelor a crescut, Poliţia şi MAI au reuşit până la urmă să completeze Codul Rutier pentru a îmbunătăţi siguranţa în trafic, după ce şoferii, dar şi pietonii au reclamat că cei de pe trotinete fac slalom printre maşini sau printre oamenii de pe trotuar, pe care îi mai şi lovesc. Subcomisarul Robert Bistriceanu, ofiţer specialist al Direcţiei Rutiere, a explicat noile reguli:
Robert Bistriceanu: Obligativitatea de a circula numai pe pistă, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar. Atunci când această pistă nu există pe partea carosabilă, trotinetele pot circula pe drumurile publice, unde este instituit un regim legal de viteză de maximum 50 km/oră. Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând, atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate.
Reporter: Până acum, în ceea ce priveşte CI sau buletinul, nu era. De ce a fost nevoie, implicit de a avea cel puţin 14 ani?
Robert Bistriceanu: Este necesară această obligaţie de a deţine actul de identitate, întrucât conducătorii de trotinete trebuie să îndeplinească nişte norme de conduită, iar corelativ vor avea de suportat anumite sancţiuni contravenţionale, fiind astfel necesar să se stabilească identitatea acestora, în timp ce se deplasează pe drumul public.
Reporter: De asemenea, este interzis ca pe o trotinetă să se urce două persoane, aşa cum, din păcate, vedem şi pe trotuar, şi pe carosabil. Pentru nerespectarea noilor reguli, Codul Rutier prevede acum sancţiuni, care pornesc de la 580 de lei./lcoman/ilapadat

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria