Nord-coreenii care muncesc în Rusia au început să fugă pentru a nu fi trimiși în Ucraina

Nord-coreenii care muncesc în Rusia au început să fugă pentru a nu fi trimiși în Ucraina

Guvernul nord-coreean trimite grupuri mari de muncitori în Rusia, pentru a câștiga valută străină. Muncitorii transmit cea mai mare parte din salariile lor către guvern, dar ceea ce ajung să păstreze este mai mult decât ceea ce ar putea câștiga făcând o muncă similară acasă. Totuși acum din ce în ce mai mulți fug de la locul de muncă și se fac nevăzuți, potrivit Radio Free Asia .

Phenianul a ordonat șefior de echipe să adune muncitorii și să-i pună în așteptare FOTO Profimedia

Pentru că există cerere pentru construcții în regiunea Donbas din estul Ucrainei, un număr tot mai mare de muncitori nord-coreeni în construcții își abandonează locurile de muncă și se ascund, a declarat un cetățean rus de origine coreeană pentru Serviciul Coreean al RFA.

Lucrătorii nord-coreeni nu sunt văzuți nicăieri pe șantierele de construcții în aceste zile. Acest lucru se datorează faptului că comandamentul a ordonat să înceteze munca pentru o anchetă internă, deoarece un număr tot mai mare dintre ei încearcă să evadeze după ce au auzit că vor fi dislocați în regiunea Donbas a Ucrainei”, a spus sursa.

„Muncitorii sunt speriați de știri. … Phenianul a ordonat, la începutul lunii septembrie, șefilor de echipe să adune muncitori și să-i pună în așteptare, în loc să le dea noi lucrări acolo unde sunt trimiși în prezent”, a spus sursa.

Muncitorii sunt foarte conștienți de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit sursei. Deși guvernul nord-coreean este capabil să controleze mass-media în granițele sale, nu poate controla la fel de ușor ce informații sunt disponibile cetățenilor săi de peste mări.

După ce au primit vestea că muncitorii vor fi mutați în curând pe un nou șantier în Ucraina și trebuiau să rezolve totul până la sfârșitul lunii septembrie, mulți au fugit. Nu doar muncitorii din construcții, ci și oficialii lor”, a spus sursa.

Şantierele de la Vladivostok din Orientul Îndepărtat al Rusiei sunt goale, a declarat pentru RFA o sursă de acolo.

Știu că unele companii nord-coreene sunt în alertă, deoarece oficialii responsabili cu managementul lucrătorilor au plecat unul după altul”, a spus sursa.

Totuși, problema evadării muncitorilor nu este nouă. Chiar și în vremuri de pace, mulți nord-coreeni dislocați în Rusia fugeau.

La sfârșitul fiecărui an, rezultatele trebuie raportate, iar managerii trebuie să plătească muncitorilor partea lor și să trimită restul [la Phenian]. Cu toate acestea, managerii și oficialii unor companii, care nu au fost plătiți de la companiile locale, fug adesea pentru că le este frică de pedeapsa pe care o riscă”, a spus sursa dată.

Lucrătorii nord-coreeni duc o viață disperată. Ei nu pot economisi bani chiar dacă lucrează toată ziua de la 8:00 la 20:00 și apoi să fac ore suplimentare noaptea. Există cazuri frecvente în care muncitorii nemulțumiți fug”, a adăugat sursa.

Odată cu informațiile de la consulatul nord-coreean de a se pregăti pentru a fi trimiși în Ucraina, numărul evadărilor a crescut.

Ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, a menționat încă în iulie despre posibilitatea de a trimite muncitori nord-coreeni în Ucraina într-un interviu pentru ziarul rus Izvestia.

În septembrie 2018, în Rusia locuiau 21.000 de muncitori nord-coreeni, potrivit unui raport al Ministerului de Externe rus, din decembrie 2018. Aproximativ 19.000 dintre aceștia erau angajați la fabrici, ferme și șantiere.

În urma adoptării Rezoluției 2397 a Consiliului de Securitate al ONU în decembrie 2017, zeci de mii de muncitori nord-coreeni din Rusia au fost repatriați până la sfârșitul anului 2019.

Deși sancțiunile interzic Coreei de Nord să trimită lucrători în străinătate și împiedică țările să elibereze vize de muncă nord-coreenilor, se știe că Phenianul trimite muncitori în China și Rusia cu vize de scurtă ședere pentru studenți sau turiști pentru a evita sancțiunile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...