Nordul Greciei ar putea deveni centrul de aprovizionare cu energie pentru Europa de Est

Nordul Greciei ar putea deveni centrul de aprovizionare cu energie pentru Europa de Est

Nordul Greciei poate deveni centrul de aprovizionare strategică cu energie pentru Balcani şi toată Europa de Est. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis în urma unui summit desfăşurat vineri la Salonic, ca parte a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Discursul său a fost difuzat de postul de televiziune grecesc EPT3.

„Schimbările globale <...> evidenţiază necesitatea de a finaliza provocarea de stabilitate pe care Uniunea Europeană o oferă membrilor săi, inclusiv Balcanilor de Vest”, a spus Mitsotakis, şi pe frontul suveranităţii, datorită inviolabilităţii graniţelor şi a cooperării vecinilor”.

„La prima întrebare i se răspunde deja cu căldura cu care partenerii noştri răspund provocării pentru o politică comună de securitate energetică”, a continuat şeful guvernului. „Am vizitat sistemul independent de gaze [în construcţie] în urmă cu câteva săptămâni, cu mine fiind colegii din Sofia, Belgrad şi Skopje din [oraşul-port grecesc] Alexandroupolis, unde a fost prezent şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care demonstrează că acest nou hub poate face din zona noastră un nod energetic strategic pentru Balcani şi tot estul Europei."

Summit-ul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est a avut loc cu uşile închise. Pe lângă Grecia, la forum au participat lideri din Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, autoproclamatul Kosovo, Croaţia, Muntenegru, Moldova, România, Serbia, Slovenia şi Turcia. La întâlnire a participat şeful Consiliului European. Cancelarul german Olaf Scholz, care soseşte după o vizită în Serbia, se va întâlni cu participanţii la întâlnire mai târziu, la cină.

Într-o declaraţie comună în urma rezultatelor summit-ului, este arătat că pentru perioada 2022-2023, preşedinţia SEECP trece de la Grecia în Muntenegru, iar în 2023-2024, la Macedonia de Nord.

Construcţia unui terminal GNL şi a conductelor de gaz
Mitsotakis a anunţat pe 3 mai construcţia unui terminal plutitor de gaz natural lichefiat (GNL) în oraşul-port Alexandroupoli. La ceremonia de lansare a terminalului au mai participat preşedintele Consiliului European Charles Michel, prim-ministrul Bulgariei Kiril Petkov, prim-ministrul Macedoniei de Nord Dimitar Kovachevski, preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic, miniştrii energiei din patru ţări, ambasadorul SUA la Atena Geoffrey Pyatt, reprezentanţi ai administraţiei oraşului. Premierul a remarcat apoi că, deocamdată, singurul terminal GNL care operează în Grecia în oraşul Revitus, lângă Atena, datorită extinderii acestuia, îşi va creşte capacitatea cu 155 de mii de metri cubi de gaze naturale, iar terminalul din Alexandroupolis va adaugă încă 154 de mii de metri cubi ţării. Potrivit lui Mitsotakis, aceste terminale greceşti GNL vor putea acoperi pe deplin nu numai piaţa naţională, dar şi să înlocuiască o parte semnificativă a livrărilor de gaze ruseşti către Balcani în combinaţie cu modernizarea unor gazoducte şi exploatarea interconectoarelor de gaze Grecia - Bulgaria, Bulgaria - Serbia, Grecia - Macedonia de Nord. Şi, desigur, cantităţi suplimentare de gaze naturale pot fi trimise prin Bulgaria şi România şi către pieţele din Moldova şi Ucraina, a spus premierul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...