Northrop Grumman a anulat în ultimele minute lansarea capsulei Cygnus cu alimente şi echipamente spre ISS

Northrop Grumman a anulat în ultimele minute lansarea capsulei Cygnus cu alimente şi echipamente spre ISS

Lansarea capsulei Cygnus cu o rachetă Antares, aparţinând companiei Northrop Grumman, ce urma să transporte în cadrul unei misiuni NASA aproape 4 tone de alimente şi echipamente pentru experimente ştiinţifice pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a fost anulată cu doar câteva minute înainte de lansare, vineri dimineaţă, de la baza aeriană din Wallops Island, Virginia, transmite Space.com.

Racheta avea mai puţin de 3 minute până la lansare când s-a luat decizia anulării. Lansarea urma să aibă loc la ora 01:43 GMT.

"Lansarea este anulată. Nu vom avea o lansare în această noapte", a declarat Rob Navias, purtător de cuvânt al NASA.

Numărătoarea inversă decurgea normal până cu câteva minute înainte de aprinderea motoarelor, când echipa de control a lansării a oprit numărătoarea inversă pentru a se asigura că o ambarcaţiune care a pătruns în zona de siguranţă are timp să ajungă în ape sigure. Această pauză a dus la o întârziere de 5 minute a lansării. După reluarea numărătorii inverse, cu 2 minute şi 40 de secunde înainte de desprinderea de la sol, echipa de control a misiunii a luat decizia anulării acestei lansări.

Anularea lansării este legată de o "problemă necunoscută" la unul dintre echipamentele de la sol folosite pentru lansare şi nu are legătură cu starea rachetei Antares sau a capsulei Cygnus pe care urma să o lanseze în spaţiu, conform purtătorului de cuvânt al NASA.

Dacă Northrop Grumman va putea determina natura acestei probleme şi o va remedia rapid, lansarea ar putea avea loc sâmbătă dimineaţă la ora 01:16 GMT.

Misiunea, ce poartă numele Cygnus NG-14, va transporta 3,45 tone de provizii şi echipamente în cea de-a 14-a misiune a capsulei robotice Cygnus, produsă de Northrop Grumman, respectiv cea de-a 13-a misiune a unei capsule Cygnus spre ISS. Această capsulă Cygnus a fost botezată S.S. Kalpana Chawla de către compania Northrop Grumman, în amintirea astronautului Kalpana Chawla, unul dintre cei 7 membri ai echipajului navetei Columbia care şi-au pierdut viaţa în accidentul produs în 2003.

Din transportul de 3,45 de tone ce urmează să ajungă pe ISS fac parte alimente pentru echipaj, echipamente şi reactivi pentru experimente ştiinţifice, dar şi o modernă toaletă spaţială denumită oficial "Universal Waste Management System". Această toaletă, care a costat 23 de milioane de dolari, a fost construită pornind de la experienţele astronauţilor cu modelele anterioare şi ţinând cont de sugestiile acestora. Această toaletă este cu 65% mai mică şi cu 40% mai uşoară decât cea folosită în prezent pe staţia orbitală, conform NASA.

Din transport face parte şi un experiment de creştere a ridichilor în spaţiu, denumit Plant Habitat-02; un experiment privind terapii oncologice, denumit Onco Selectors Investigation; un nou sistem de recuperare a apei aflat în faza de testare, o cameră specializată capabilă să înregistreze viaţa la bordul ISS în realitatea virtuală la 360 de grade; recipiente cu seruri pentru îngrijirea pielii de la producătorul Estée Lauder etc.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…