Norvegia oferă un sprijinul financiar de 30 de milioane de euro Rep. Moldova. Unde vor fi direcționați banii

Norvegia oferă un sprijinul financiar de 30 de milioane de euro Rep. Moldova. Unde vor fi direcționați banii

Norvegia va oferi 30 de milioane de euro pentru ,,consolidarea securității energetice și la îmbunătățirea sectorului educației” din Rep. Moldova, anunț făcut de prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store în timpul întrevederii sale cu președintele moldovean Maia Sandu, aflat în vizită la Oslo.

Președintele moldovean și premierul norvegian au avut o întrevedere la Oslo. FOTO: Facebook

În timpul întrevederii cu oficialul norvegian, președintele moldovean a ținut să-și exprime recunoștința ,,pentru solidaritatea pe care a arătat-o Norvegia în ultimii doi ani și pentru sprijinul financiar suplimentar de 30 de milioane de euro, anunțat astăzi”.

,,Ne propunem ca acest ajutor nerambursabil să contribuie la consolidarea securității energetice și la îmbunătățirea sectorului educației.Moldova apreciază generozitatea poporului norvegian, care ne-a sprijinit în momente cruciale pentru a depăși multiplele provocări cu care ne-am confruntat și ne ajută să ne consolidăm reziliența”, a scris președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Prima vizită a unui președinte moldovean în Norvegia

Cu o zi mai devreme, președintele Republicii Moldova s-a întâlnit cu familia regală a Norvegiei.

„Bine ați venit în Norvegia, Maia Sandu! Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova vizitează Norvegia, iar vizita de stat marchează faptul că legăturile dintre Moldova și Norvegia s-au întărit în ultimii ani”, au menționat reprezentanții Casei Regale.

În perioada 6-7 mai, Maia Sandu se află în vizită în Norvegia, președintele fiind invitat de Regele Harald al V-lea și Regina Sonja.

,,În ultimii doi ani, Norvegia a oferit un sprijin consecvent Republicii Moldova. Odată cu începerea războiului din Ucraina, prin intermediul agențiilor ONU și ale altor organizații internaționale, a furnizat sprijin umanitar pentru susținerea refugiaților ucraineni și a comunităților care îi găzduiesc. Norvegia a contribuit, de asemenea, cu fonduri pentru achiziționarea de gaze naturale și pentru sprijinirea economiei noastre afectată de război.

În plan economic, Moldova a semnat acum un an acordul de liber schimb cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), din care face parte și Norvegia. Documentul, odată ratificat de Oslo, va deschide noi oportunități pentru producătorii moldoveni pe o piață stabilă, cu o putere de cumpărare înaltă, totodată făcând țara noastră mai atractivă pentru investitorii norvegieni”, anunță reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

În semn al relațiilor tot mai strânse dintre Chișinău și Oslo, Norvegia a anunțat că va deschide în vara anului 2024 un oficiu diplomatic în Capitala țării vecine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

2 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene