Norvegia va stabili un plafon pentru preţul energiei electrice pentru consumatori

Norvegia va stabili un plafon pentru preţul energiei electrice pentru consumatori

Guvernul norvegian explorează posibilitatea de a limita costul energiei electrice pe fondul unei crize paneuropene în industrie, a declarat prim-ministrul Regatului, Jonas Gahr Støre într- un interviu pentru ziarul Dagsavisen.

"Guvernul va ajuta populaţia să supravieţuiască iernii grele, şi drept urmare are în vedere stabilirea unui plafon pentru preţurile energiei electrice pentru gospodării. Preţul de vânzare la care producătorii vând energie electrică consumatorilor ar putea fi, de asemenea, limitat", a spus premierul norvegian. Principalele motive ale crizei de pe piaţa de energie electrică sunt „conflictul din Ucraina, preţurile mari la gaze în Europa şi precipitaţiile scăzute (necesare pentru umplerea rezervoarelor companiilor hidroelectrice)”, a spus Støre.

Săptămâna trecută, costul energiei electrice în regat a ajuns pentru prima dată în istorie la 4,22 NOK pe kWh (aproximativ 424 EUR pe MWh).

Anterior, ministrul petrolului şi energiei al ţării, Terje Osland, a declarat că lipsa furnizării de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream ar duce la consecinţe catastrofale pentru preţurile energiei electrice din Norvegia.

Din 27 iulie, Nord Stream a fost folosit la aproximativ 20% din capacitatea sa maximă din cauza opririi a două turbine cu gaz. Una dintre ele, construită în Canada de Siemens Energy, a fost trimisă la Montreal pentru reparaţii. Din cauza sancţiunilor impuse de Ottawa împotriva Moscovei, producătorul a refuzat iniţial să returneze echipamentul reparat în Germania, dar după numeroase solicitări din partea RFG, a decis totuşi să-l returneze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale