Nou tir cu rachetă al Coreii de Nord: Japonia solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate

Nou tir cu rachetă al Coreii de Nord: Japonia solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate

Japonia a calificat tirul cu rachetă efectuat marți de Coreea de Nord drept o "amenințare gravă și fără precedent" și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

*Coreea de Nord a lansat o rachetă în direcția Japoniei (Seul, Tokyo)

Potrivit autorităților nipone, racheta a survolat insula Hokkaido (nord) și a căzut apoi în Oceanul Pacific, la o distanță de 1.180 km de coasta niponă, fără să provoace daune avioanelor sau navelor maritime din zonă.

"Un tir inacceptabil cu rachetă deasupra țării noastre reprezintă o amenințare gravă și fără precedent și subminează considerabil pacea și securitatea în regiune", a reacționat premierul Shinzo Abe, adăugând că "în cadrul Națiunilor Unite, Japonia va lansa un apel puternic la accentuarea presiunilor la adresa Coreii de Nord în cooperare cu comunitatea internațională".

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării american a confirmat că racheta a survolat Japonia. "Am determinat că Phenianul a efectuat un tir cu rachetă în cursul ultimelor 90 de minute. Putem confirma că racheta lansată de Coreea de Nord a survolat Japonia", a indicat colonelul Rob Manning.

Acest tir intervine după mai multe săptămâni de tensiuni și o escaladare verbală între Washington și Phenian.

În acest context, Japonia a desfășurat la 12 august sistemul său de apărare antirachetă Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) în partea de vest a arhipelagului.

Marți dimineața, chiar în momentul efectuării tirului cu rachetă nord-coreean, forțele de autoapărare nipone (așa cum este numită armata japoneză) desfășurau o manevră militară similară la o bază americană de lângă Tokyo.

Autoritățile nipone se tem de o agresiune pe teritoriul arhipelagului după ce în 1998 o rachetă balistică cu rază medie de acțiune a survolat nordul Japoniei și a căzut în Pacificul de vest.

Coreea de Nord a efectuat sâmbătă un tir cu trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei, într-un moment în care zeci de mii de militari americani și sud-coreeni participau la manevre comune în peninsulă.

Secretarul de stat american Rex Tillerson afirmase atunci că noul tir reprezintă o "nouă provocare" care arată că Phenianul "nu este încă pregătit" pentru dialog.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă